29. 04. 2023 - 15:23
PRVA HRVATICA U UFC-u: Tek kad sam počela obarati dečke,...
907
Shares
PRVA HRVATICA U UFC-u: Tek kad sam počela obarati dečke, dobila sam respekt!

PRVA HRVATICA U UFC-u: Tek kad sam počela obarati dečke, dobila sam respekt!

29. 04. 2023 - 15:23
0
Shares

Rođena je u Njemačkoj, odrasla u Mostaru, s 19 godina odselila se u Norvešku, prve profesionalne borbe odradila je u Engleskoj, prvu profesionalnu titulu osvojila u Francuskoj, a sad odlazi u Ameriku, gdje će postati prva borkinja s Balkana koja će nastupati u UFC-u. To je najkraći opis života i karijere 28-godišnjakinje koja za sebe kaže da je Hrvatica s prebivalištem u Norveškoj.

Norveška je neobičan izbor s obzirom na to da sport kojim se bavi tamo nije legalan na profesionalnoj razini, a u pokušajima da to promijeni, Ivana Petrović čak je i sparirala s tamošnjim političarima i bila jedna od zvijezda dokumentarne serije koja je za cilj imala MMA i borce približiti tamošnjoj javnosti, piše Index.hr.

Iako se MMA-om profesionalno bavi nepune dvije godine, brzo je napredovala, dobila prvih šest mečeva, osvojila i obranila pojas prvakinje francuske organizacije Ares u muha kategoriji, a zatim dobila poziv UFC-a. Hrvatska je posljednji put borca u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji imala još 2016., a borkinju nikada, kao ni jedna druga zemlja iz regije.

U MMA svijetu i dalje ju se vodi kao Ivanu Širić Petrović, no u intervjuu za Index objašnjava da joj nakon udaje u dokumentima stoji samo Ivana Petrović i pod tim će imenom nastupati u UFC-u. 

U sat vremena razgovora ispričala je svoju životnu priču, od gledanja filmova o Rockyju s ocem, preko omalovažavanja koje je u počecima trpjela od muških kolega, odlaska u nepoznato i proboja u sportu koji se i dalje primarno smatra testosteronskim, do osvajanja naslova u uglednoj organizaciji i ostvarivanja životnog sna ulaskom u svijet UFC-a.

Iz hrvatske si obitelji u Mostaru, ali živiš u Norveškoj i nastupaš pod njihovom zastavom. Kako se ti osjećaš?
Osjećam se kao Hrvatica. U Norvešku sam se preselila prije osam godina i još se nisam toliko priviknula da bih se mogla smatrati Norvežankom. Rođena sam u Njemačkoj, u trećoj godini došla sam u Mostar, gdje sam odrasla, a s 19 godina preselila sam se u Norvešku, ali nisam Norvežanka. 

Aresu sam rekla da predstavljam Hrvatsku i da mi stave obje zastave, ali valjda im je norveška bila draža. U UFC-u ću definitivno predstavljati oboje. Nakon potpisivanja s UFC-om samo su jedne norveške novine pisale o meni, i to jer ih moj menadžer poznaje, nisam baš dobila puno pažnje od njih, pa vjerujem da ni oni mene još nisu prihvatili kao svoju.

Kako je došlo do suradnje s UFC-om, kako si saznala i reagirala?
Kad sam se borila za naslov prvakinje Aresa, u Parizu je bio i UFC-ov event. Pričalo se da će doći i Dana White, ali na naš event došao je glavni matchmaker Nick Maynard. Bio je u prvom redu i htjela sam se pokazati što boljom jer sam željela u UFC.

On je odmah poslije borbe razgovarao s mojim menadžerom i htio me potpisati, ali imala sam još jednu borbu u ugovoru s Aresom, koji je tražio ogromnu odštetu da ga raskine. U istoj je situaciji bio još jedan borac koji je već bio na UFC-ovom cardu, pa su ga morali skinuti.

Morala sam završiti ugovor s Aresom, pa kad sam obranila naslov, moj menadžer je kontaktirao Maynarda. Nismo ništa očekivali, ali javio se nakon tjedan dana i pitao jesam li zainteresirana, rekla sam naravno da jesam. Kad me menadžer nazvao, bila sam stvarno iznenađena, nisam mogla vjerovati, počela sam vrištati po kući i štipati se da vidim je li sanjam.

Učitaj još novosti