15. 04. 2023 - 16:02
Veliki međunarodni skandal na Europskom prvenstvu: Oteta i...
907
Shares
Veliki međunarodni skandal na Europskom prvenstvu: Oteta i zapaljena zastava jedne države!

Veliki međunarodni skandal na Europskom prvenstvu: Oteta i zapaljena zastava jedne države!

15. 04. 2023 - 16:02
0
Shares

Azerbejdžan je u subotu uložio snažan protestnakon što je državna zastava te zemlje oteta i zapaljena tokom ceremonije otvaranja Europskog prvenstva u dizanju utega u susjednoj Armeniji.

Azerbejdžan je rekao da je njegovim sportašima postalo nemoguće sudjelovati na Europskom prvenstvu i da su već napustili Armeniju, kako bi putovali kući preko Gruzije.

Video incidenta pokazao je muškarca kako grabi zastavu i pali je, što je potaknulo gnjevnu zajedničku izjavu azerbejdžanskog ministarstva omladine i sporta i njegovog Nacionalnog olimpijskog odbora.

Osudili su to kao "barbarski čin" i kao dokaz etničke mržnje i rasizma, rekavši da Armenija nije sposobna osigurati sigurnost sportista i biti domaćin međunarodnih sportskih događaja.

Armenija je odbacila te kritike rekavši da je incident riješen brzo i bez ikakve opasnosti za takmičare na Europskom prvenstvu u dizanju tegova.

Dvije zemlje imale su neprijateljske odnose od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, čiji su obje bile dio. U to su vrijeme vodili dva velika rata oko Nagorno-Karabaha, planinske enklave koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali je naseljena uglavnom etničkim Armencima. Sedam vojnika poginulo je u borbama u protekloj sedmici.

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je advokata muškarca navodno umiješanog u incident sa zastavom koji je rekao da je pušten bez optužbe.

 

Gol.hr

Učitaj još novosti