29. 03. 2023 - 18:14
STVARA SE NOVI RUKOMETNI DREAM TEAM ZA LIGU PRVAKA: ''Ovakve...
907
Shares
STVARA SE NOVI RUKOMETNI DREAM TEAM ZA LIGU PRVAKA: ''Ovakve plaće nisam nikad vidio

STVARA SE NOVI RUKOMETNI DREAM TEAM ZA LIGU PRVAKA: ''Ovakve plaće nisam nikad vidio"

29. 03. 2023 - 18:14
0
Shares

U Norveškoj se stvara novi rukometni Dream Team, koji za cilj ima vrh Europe i osvajanje Lige prvaka. U pitanju je Kolstad iz Trondheima, u sportskom kontekstu gradu najpoznatijem po Rosenborgu, nogometnom klubu koji je prije dvadesetak godina bez pompe i novca radio čuda u Ligi prvaka.

U Norveškoj je rukomet više od sporta, žene su im godinama najdominantnije na svijetu, a muškarci su u posljednjih nekoliko godina osvajali medalje na velikim natjecanjima. Zato je plan da se i na klupskoj razini stvori megamomčad, koja će uskoro moći konkurirati za sam europski vrh i Ligu prvaka te se ravnopravno boriti s Kielom, Barcelonom i ostalim top momčadima. Ukratko, plan je da se na sjeveru Europe stvori megaklub koji će promijeniti europski rukometni poredak. 

Kolstad ruši Elverum i stvara Dream Team
Elverum posljednjih godina dominira norveškim klupskim rukometom, no ove sezone priča je drugačija. Kolstad je na vrhu nakon 20 kola uz 19 pobjeda i samo jedan poraz. Momčad se stvarala ciljano, i to od uglavnom domaćih igrača koji su igrali po Europi. Ljetos je doveden odlični golman Torbjørn Bergerud, zatim odlični srednji bek Vetle Eck Aga i pivot Magnus Gullerud.

U Trondheim su zatim stigli i islandski reprezentativci Sigvaldi Guðjónsson i Janus Daði Smárason, a pravi potres se očekuje iduće sezone jer je klub sve dogovorio s tri vrhunska reprezentativna beka Norveške Sanderom Sagosenom, Gøranom Johannessenom i Magnusom Abelvikom.

Povratak Sagosena kući
Sagosen stiže iz Kiela i godinama je jedan od najboljih vanjskih igrača svijeta, a preostali dvojac dolazi iz Flensburga. Trener momčadi je legendarni Christian Berge, koji je Norvešku vodio do dva uzastopna svjetska srebra 2017. i 2019.

Novca se ima, jer su financijska ulaganja u klub poletjela u nebo. Prije samo dvije godine godišnji budžet za plaće bio je svega 850 tisuća eura, ove se utrostručio, a iduće će biti oko 7.1 milijun eura. Bez ikakve dvojbe, u pitanju je novac s kojim se može napadati Liga prvaka, posebice ako imamo na umu da je Vardar s puno manje sredstava uzeo europski naslov prije četiri godine.

Trenutačno veće budžete od Kolstada imaju samo titani poput Barcelone, Kiela, Veszprema, Kielcea i Pick Szegeda, no budu li rezultati pratili ulaganja, nema sumnje da će u klub upumpati još novca.

''Najveće plaće u povijesti''
"Svi pričaju da kupujemo igrače, a mi smo za dvije sezone doveli samo osam rukometaša. Jasno je da sad imamo drugačiji put nego ranije'', rekao je predsjednik kluba Jostein Sivertsen za tv2.no. Nije želio otvoreni pričati o visini plaća, ali je dodao kako nije bilo lako vratiti Sagosena i ostale zvijezde.

"Imamo konkurentne plaće. Prelasci igrača iz Njemačke su bili na visokom nivou''., rekao je kako nikad nije vidio sličan budžet u norveškom rukometu.

Bivši norveški rukometaš, a danas analitičar i komentator, Bent Svele je komentirao stvaranje supermomčadi.

''Ovo su ogromne brojke. To su najveće plaće u povijesti. Tako nešto nisam nikad vidio u Norveškoj. Muški rukomet je težak, pa želite li biti na vrhu onda morate dovesti i najveće zvijezde, a to košta.''

Učitaj još novosti