29. 03. 2023 - 16:17
NAJSNAŽNIJA BRAĆA NA SVIJETU: Jedu šta hoće i kada hoće, a...
907
Shares
NAJSNAŽNIJA BRAĆA NA SVIJETU: Jedu šta hoće i kada hoće, a kamen od 200 kg im je kao igračka!

NAJSNAŽNIJA BRAĆA NA SVIJETU: Jedu šta hoće i kada hoće, a kamen od 200 kg im je kao igračka!

29. 03. 2023 - 16:17
0
Shares

Ogromna braća Stoltman postižu takve golijatske podvige snage brutalnom dijetom prema kojoj mogu unositi i do 13 000 kalorija dnevno prije takmičenja za najjačeg čovjeka na svijetu. Mlađi brat Tom aktuelni je nositelj zavidne titule, dok je njegov stariji brat Luke pobjednik Europe's Strongest Man takmičenja i peterostruki pobjednik za najjačeg čovjeka u Škotskoj.

Tom je 2020. srušio svjetski rekord u podizanju pet divovskih betonskih lopti (100-180 kg) u 16,01 sekundi, a također drži svjetski rekord za podizanje najtežeg "atlas kamena" ikada digunogt preko šipke. Kamen je bio težak 286 kg.

Kao što se može i pretpostaviti takva ogromna snaga mora biti nadopunjena jednako gigantskom dijetom.

"Uzet ćemo primjer za takmičenje najjačeg čovjeka na svijetu jer je to najbrutalnije takmičenje", rekao je Luke za Daily Star Sport.

"Unosim oko 10.000 kalorija dnevno prije tog takmičenja, što je puno kalorija. Obično ne mjerimo masti, ugljikohidrate i slično, samo kalorije."

"Obično počinjemo s deset jaja dnevno. Imali bismo i kašu. Zatim pređemo na drugi obrok koji je sat i pol kasnije. To će nam biti izvor proteina, a to je oko 300 grama mesa koje god želimo, dakle odresci, piletina i šta god nam padne na pamet."

"Onda idemo na ručak, je za mene 'obrok da zavara' prije teretane, pa pojedem veliki burger i čips. Zatim ćemo ići u trenirati, a zatim ćemo pojesti popodnevnu užinu. Ako želimo piletinu, uzet ćemo piletinu, ako želimo odrezak, uzet ćemo odrezak."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MyPRO (@mypro)

"A onda ćemo imati večeru koja je za mene obično hamburger od bifteka, 400 grama krumpira i malo povrća. Zatim će se prije takmičenja, otprilike sedam dana, drastično sve promijeniti na oko 12.000 - 13.000 kalorija. Sve će to biti kalorična hrana poput hamburgera, palačinki, čipsa, samo stvari koje je lako unijeti u tijelo."

Da bi se sve što bolje predstavilo to znači da biste trebali biste unijeli 300 grama proteina trebate pojest tri velika pileća prsa ili više od kilograma odreska.

Kad mu je tokom intervjua rečeno da jedan novinar unosi između 1600 i 1800 kalorija i između 160-180 grama proteina dnevno kako bi smršao, Luke je odgovorio: "Mislim da sam toliko jeo kad sam imao deset godina."

Inače, 29-godišnji Tom se priprema oboriti trenutni rekord mrtvog dizanja koji drži Hafpor Julius Bjornsson, a koji trenutno iznosi 501 kg. U međuvremenu, dok je 38-godišnji Luke postavio neslužbeni svjetski rekord podigavši balvan težak 228,4 kg.

 

Učitaj još novosti