29. 03. 2023 - 09:29
Čovjek koji je na Mundijalu napravio senzaciju u utorak...
907
Shares
Čovjek koji je na Mundijalu napravio senzaciju u utorak ostavio Saudijce u nevjerici

Čovjek koji je na Mundijalu napravio senzaciju u utorak ostavio Saudijce u nevjerici

29. 03. 2023 - 09:29
0
Shares

Herve Renard je na Svjetskom prventstvu u Kataru doživio svojih 15 minuta slave nakon što je Suadijska Arabija senzacionalno poslije preokreta uspjela pobjediti Argentinu koja je kasnije postala prvak svijeta.

Saudijci su pobjedom 2:1 impresionirali cijeli fudbalski svijet i taj trijumf se opravdano smatra jednim od najvećih iznenađenja u historiji svjetskih prvenstava.

Ipak, uslijedili su porazi od Poljske i Meksika te oproštaj od Mundijala. Nekoliko mjeseci kasnije i sam Renard je šokirao Saudijce.

Naime, nakon poraza u prijateljskoj utakmici protiv Bolivije igrane u utorak, iskusni franucuski stručnjak je podnio ostavku.

Iskusni trener je u oproštajnoj poruci istakao da je ponosan što je vodio Saudijsku Arabiju te što je "imao priliku da bude član života u toj prekrasnoj zemlji."

Odlični trener je sa Saudijcima imao odličan ugovor do juna 2027. godine, ali je odlučio da ga prekine i to radi druge ponude.

Naime, iz Francuske stižu potvrde da će Renard uskoro preuzeti žensku A reprezentaciju te zemlje i naslijedt će Corine Deacon.

Na klupi Saudijske Arabije je zarađivao 1.1 miliona eura godišnje, a u Francuskoj će mu plata biti duplo manja, tačnije oko 500.000 eura. Međutim, nostalgija za domovinom je učinila svoje.

Renard je posljednji put u Francuskoj radio prije osam godina kada je vodio Lille, a većinu trenerske karijere je proveo u Africi.

U čak dva navrata je uspjevao da osvoji Afrički kup nacija. Prvo je to uradio sa Zambijom 2012., a zatim i sa Obalom Slonovače 2015. godine.

Uspio je i sa selekcijom Maroka 2018. godine izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, a interensatno da zbog sujevjerja na svakom meču nosi majicu ili košulju bijele boje.


Sportsport.ba

Učitaj još novosti