28. 03. 2023 - 19:03
Međunarodni olimpijski komitet izazvao haos zbog preporuke o...
907
Shares
Međunarodni olimpijski komitet izazvao haos zbog preporuke o ruskim i bjeloruskim sportistima

Međunarodni olimpijski komitet izazvao haos zbog preporuke o ruskim i bjeloruskim sportistima

28. 03. 2023 - 19:03
0
Shares

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodna takmičanja, ali pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji. Uz to, kao uslov navode da sportisti ne smiju aktivno podržavati agresiju na Ukrajinu.

Spomenute preporuke se odnose samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali ne i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, za koje će se odluka donijeti u "odgovarajuće vrijeme".

Oni su saopćili da sportisti s ruskim ili bjeloruskim pasošem mogu da se takmiče samo kao individualni sportisti, dok su timska takmičenja još uvijek zatvorena.

Iz MOK-a su saopćili kako su još uvijek protiv toga da Rusi i Bjelorusi budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a savjetovano je i to da međunarodne federacije ne pozivaju političare iz ovih zemalja na velika takmičenja.

Navodi se da sportisti koji aktivno podržavaju rat ne mogu da se takmiče, dok je predložena i zabrana nastupa svim sportistima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom, odnosno agencijama za nacionalnu sigurnost.

"Učešće sportista s ruskim i bjeloruskim pasošem na međunarodnim takmičenjima funkcioniše. Viđamo ga skoro svaki dan u nizu sportova, uglavnom u tenisu, ali i biciklizmu, na nekim takmičenjima u stonom tenisu, hokeju na ledu, rukometu, čak i u nogometu i drugim ligama u SAD-u, kao i Evropi i drugim kontinentima. Nije bilo sigurnosnih incidenata ni na jednom od velikih takmičenja", rekao je Thomas Bach, predsjednik MOK-a.

Preporuka MOK-a nije se svidjela njemačkoj ministrici sporta Nancy Faeser, koja je rekla da je to šamar ukrajinskim sportistima.

"Međunarodni sport mora u potpunosti osuditi brutalni ruski agresorski rat. To se može uraditi samo potpunim isključivanjem ruskih i bjeloruskih sportista", navela je u saopćenju.

Desetak zemalja ranije je bojkotovalo Svjetsko prvenstvo u boksu za žene u znak protesta zbog prisustva Rusije i Bjelorusije na turniru, a u utorak je više od 300 mačevela pisalo MOK-u tražeći da preispitaju svoju odluku. Nazvali su je, očekivano, katastrofalnom greškom.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već dugo prijete bojkotom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine u slučaju da pravo učešća budu imali ruski i bjeloruski sportisti.

Učitaj još novosti