27. 03. 2023 - 09:56
FENOMEN KVALIFIKACIJA: Dojučerašnji tinejdžer zabio pet golova...
907
Shares
FENOMEN KVALIFIKACIJA: Dojučerašnji tinejdžer zabio pet golova u tri dana!

FENOMEN KVALIFIKACIJA: Dojučerašnji tinejdžer zabio pet golova u tri dana!

27. 03. 2023 - 09:56
0
Shares

Rasmus Hojlund je prošlog mjeseca napunio tek 20 godina, ali je u samo tri dana postao glavna golgeterska priča početka kvalifikacija za Euro. Mladi danski napadač je za reprezentaciju debitirao u rujnu prošle godine na Maksimiru, kada je dobio pola sata u porazu 2:1 u Ligi nacija.

Samo pola godine kasnije Hojlund je u trećem i četvrtom nastupu za reprezentaciju postigao pet golova. Počeo je sa sva tri njegove selekcije u pobjedi (3:1) nad Finskom u prvom kolu kvalifikacija za Euro u četvrtak, a nastavio s oba gola Danske u senzacionalnom porazu od Kazahstana (2:3) samo tri dana kasnije.

Njegove brojke govore puno, ali morate ga i pogledati

Način na koji Hojlund igra, a posebno lakoća, rutina, sigurnost prilikom kretanja i naročito egzekucije su fascinantni. Uostalom, pogledajte njegove brojke u ključnim kategorijama u dvije spomenute utakmice. Od 11 udaraca na gol čak 9 ih je uputio u okvir, a fenomenalnih 5 je završilo u mreži. Iskorištenost velikih prilika mu je 80 posto, a razmak između golova mu je tek nešto veći od pola sata. 

Fascinantan i ekspresan uspon dječaka i njegove vrijednosti
Naravno, činjenica je da Finska i Kazahstan nisu najteži protivnici, ali Hojlund i u daleko zahtjevnijoj konkurenciji pokazuje da je vrhunski talent. U siječnju prošle godine Copenhagen ga je za 1.8 milijuna eura prodao Sturmu iz Graza.

Tamo je igrao tako da ga je nakon samo sedam mjeseci, u ljeto prošle godine, kupila Atalanta, i to za gotovo deset puta više, 17 milijuna eura. Ove sezone je za nju postigao osam golova i namjestio dva, i to u tek 14 nastupa u prvoj momčadi. Sve to ostvario je kao tinejdžer u novoj zemlji i ligi poznatoj po teško probojnim obranama.

Transfermarktova procjena Hojlundove vrijednosti, napravljena prije šest dana, kaže da sada vrijedi 35 milijuna eura, duplo više od onog koliko ga je Atalanta ljetos platila. Napominjemo da je ovaj update napravljen prije nego što je u tri dana zabio pet golova za Dansku u kvalifikacijama za Euro te tako zasjenio Ronalda, Mbappea i Haalanda, najveće golgeterske zvijezde europskih reprezentacija.

Učitaj još novosti