17. 03. 2023 - 08:31
Medvedev je nakon pobjede počeo govoriti o Ukrajincima:...
907
Shares
Medvedev je nakon pobjede počeo govoriti o Ukrajincima: Njegova poruka je jasna

Medvedev je nakon pobjede počeo govoriti o Ukrajincima: Njegova poruka je jasna

17. 03. 2023 - 08:31
0
Shares

Ruski teniser Daniil Medvedev plasirao se u polufinale turnira u Indian Wellsu, pošto je u četvrtfinalu jedan od najboljih na svijetu pobijedio Španca Alejandra Davidovicha Fokinu sa 6:3, 7:5.

Medvedev je u strašnoj formi, ima 18 uzastopnih pobjeda i igra tenis života, iako se protivi podlozi i uvjetima igre u Indian Wellsu.

Međutim, on ostaje prvi favorit za trofej na turniru iz Masters serije 1000. U polufinalu igra protiv Francisa Tiafoea uz, jasno, ulogu favorita. U drugom polufinalu sastaju se Carlos Alcaraz i Jannick Sinner.

Nakon meča neočekivano je Medvedev počeo govoriti o ukrajinskim teniserima i iskazao im punu podršku u vezi s ratom koji su izazvali njegovi sunarodnjaci.

Tokom turnira u američkom Indian Wellsu već je bilo nekoliko situacija koje se odnose na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruskinja Anastasia Potapova ( WTA 28. ) prije meča s Jessicom Pegulom (WTA 3.) izašla je na teren u dresu moskovskog Spartaka, dok je Ukrajinka Lesia Tsurenko (WTA 95.) predala meč protiv Bjeloruskinje Aryne Sabalenke (WTA 2.) zbog napadaj panike. Ona je sa ostatkom ukrajinskih igračica planirala "teniski udar" zbog, kako je otkrila, neprimjerenih komentara prvog čovjeka WTA Stevena Simona.

U privatnom razgovoru s teniserkom on je izjavio da ne podržava rusku invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da "različito mišljenje ruskih i bjeloruskih teniserki ne bi trebalo uznemiriti igračicu".

Čelnik WTA također je dodao kako se zalaže za sudjelovanje sportistkinja iz ove dvije zemlje na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu jer bi to bilo u skladu s idejom fair-playa. Ove su riječi potpuno iznervirale Ukrajinku. Ona je izjavila da je nakon razgovora sa Simonom imala napadaj panike.

"Bila sam potpuno šokirana ovim riječima, a nedavno, kada mi Donna Vekić nije stisnula ruku, bilo je teško igrati. Pa kad je došlo vrijeme da izađem na teren, uhvatila me panika i nisam se mogla sabrati. Da budem iskrena, moja psiha se raspala”, otkrila je.

Poznato je da ruski sportisti izbjegavaju da govore o temi rata u Ukrajini, ali Medvedev ima potpuno jasan stav po tom pitanju.

"Naša je dužnost govoriti o ovom problemu. Međutim, svako može imati drugačiji stav i pristup ovoj temi. Ponavljam ono što sam uvijek govorio: Ja sam za mir u svijetu. Neću ništa više dodati”, rekao je Medvedev.

Medvedev je osvojio turnire u Rotterdamu, Dohi i Dubaiju, a u subotu traži četvrto finale zaredom, iako svjestan da je Tiafoe također u strašnoj formi, a imaće i naklonost američke publike.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti