07. 03. 2023 - 17:02
Borussia se vratila! Kako je nakon godina prosječnosti postala...
907
Shares
Borussia se vratila! Kako je nakon godina prosječnosti postala najvruća momčad Europe!

Borussia se vratila! Kako je nakon godina prosječnosti postala najvruća momčad Europe!

07. 03. 2023 - 17:02
0
Shares

"Napokon, Dortmund pokazuje pravi mentalitet iz tjedna u tjedan. Ima igrače koji naporno rade, bore se i ostavljaju dušu na terenu." Riječi njemačke legende Lothara Matthäusa u veljači za Sky Sports naglašavaju neospornu činjenicu: Borussia Dortmund je dobro i istinski se vratila, piše Goal.com.

Nakon nekoliko godina osrednjosti u eri poslije Jürgena Kloppa, konačno je dosegnula stalnu formu pod Edinom Terzićem, koji sada nadgleda napad na tri različita fronta za trofeje. Nakon devet pobjeda u Bundesligi na početku 2023., na diobi je prvog mjesta s braniteljem naslova Bayernom. U tom je razdoblju postigla 24 gola, a primila samo osam te je u obje kategorije najbolja u ligi.

Jedina je momčad u Europi koja je dobila sve svoje službene utakmice od početka godine, svladavši i Bochum u kupu te Chelsea 1:0 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Nešto se posebno kuha na Signal Iduna Parku.

Briljantni Bellingham
Najzaslužniji za ovosezonski preporod Dortmunda svakako je engleski vunderkind, koji je postao najmlađi kapetan u povijesti Bundeslige kad mu je Terzić dao traku u sudaru s Kölnom 1. listopada. Davanje tako goleme odgovornosti 19-godišnjaku obično bi se ozbiljno propitkivalo, ali Jude Bellingham nije običan tinejdžer.

Nakon što je došao iz Birmingham Cityja za bagatelu od 25 milijuna eura u srpnju 2020., Bellingham za sobom ima dvije i pol sezone iskustva u najjačoj njemačkoj ligi i Ligi prvaka. Ima i 22 nastupa za Englesku, od kojih je pet zavrijedio na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Uvijek je bio velik Dortmundov kapital, ali u 2023. je dosegnuo novu razinu. Bellingham više nije nebrušeni dijamant - on je gotov proizvod.

85e432a5-9cc3-41c3-9071-620cc5459cae

Bellingham daje ritam BVB-u svojim izvedbama u sredini terena, omogućuje neprocjenjivu podršku u završnoj trećini i neumorno radi u obrani. Njegov nogometni IQ je izuzetan, a motorika neusporediva, što objašnjava zašto će se svaki veliki klub u Europi boriti za njegov potpis u ljetnom prijelaznom roku.

Dortmund ima šanse u svakoj utakmici s Bellinghamom u sastavu, uključujući i onu na Stamford Bridgeu u utorak navečer. Odvođenje Borussije u četvrtfinale Lige prvaka na račun Chelseaja bilo bi tek još jedan dan u uredu za mladića koji izgleda predodređeno da bude jedan od najvećih veznjaka svoje generacije.

Reusov povratak u vrhunsku formu
Karijera Marca Reusa u Dortmundu bila je puna uspona i padova zbog ozljeda, koje su ga spriječile da ostvari ogromna očekivanja, ali nema sumnje u njegovu kvalitetu kad je spreman i u formi.

Zbog stalnih problema s gležnjem 33-godišnjak je propustio jesenski dio sezone, pa je Bellingham promoviran u kapetana i postojao je strah da se njegova karijera na Signal Iduna Parku primiče kraju.

Učitaj još novosti