09. 02. 2023 - 13:56
Usik: Odličja koje će osvojiti ruski sportisti su medalje...
907
Shares
Usik: Odličja koje će osvojiti ruski sportisti su medalje krvi, smrti i suza

APEL MOKU

Usik: Odličja koje će osvojiti ruski sportisti su medalje krvi, smrti i suza

09. 02. 2023 - 13:56
0
Shares

Svjetski prvak u teškoj kategoriji - Ukrajinac Aleksandr Usik (Oleksandr Usyk), obratio se predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu (Thomas Bach) preko Instagrama.

- Ja sam ukrajinski sportista. Osvojio sam olimpijsko zlato u boksu 2012. Ja sam trenutno svjetski prvak u teškoj kategoriji i zovem se Aleksandar Usik. Želite da dopustite ruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama? Ruske oružane snage napale su našu zemlju i ubijaju civile. Ruska vojska ubija ukrajinske sportiste i trenere i uništava sportske terene i dvorane. Medalje koje će osvojiti ruski sportisti su medalje krvi, smrti i suza - poručio je između ostalog Usik.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine ako MOK sportstima iz Rusije i Bjelorusije dopusti učešće, a i baltičke zemlje su nagovijestile da bi također mogle bojkotovati najveću smotru svjetskog sporta.

MOK je prošle sedmice, podsjetimo, najavio da bi sportistima iz Rusije i Bjelorusije, koji se zbog rata ne mogu takmičiti u evropskim kvalifikacijama, moglo biti dozvoljeno da osiguraju plasman na azijskim kvalifikacijama. Ako se kvalifikuju, takmičiz će se u Parizu kao neutralni sportisti, bez zastava i himni, što je dio sankcija MOK-a protiv njih.

Učitaj još novosti