07. 02. 2023 - 16:01
Italijanski teniseri na originalan, ali nesportski način...
907
Shares
Italijanski teniseri na originalan, ali nesportski način prošli u finale, pa ih stigla karma

Italijanski teniseri na originalan, ali nesportski način prošli u finale, pa ih stigla karma

07. 02. 2023 - 16:01
0
Shares

Na teniskim turnirima iz Challenger serije redovno viđamo neke neuobičajene poteze, ali ono šta su napravili italijanski teniseri Matteo Gigante i Francesco Passaro zaista ne viđamo često.

Gigante i Passaro su u polufinalu Challengera na Tenerifama igrali protiv Sergija Martosa Gornesa i Marca Bortolottija.

Prvi set su riješili rezultatom 6:3, a u drugom je pri vodstvu 5:4 Gigante bio na servisu.

Rezultat u gemu je bio 40:40, te je Italijanima trebao još jedan poena da pobijede s obzirom da na Challengerima nema prednosti, već nakon 40:40 ekipa koja osvoji naredni poen dobija gem.

Gigante je napravio servis-grešku, a potom je iz drugog servisa snažno pogodio Martosa Gomesa. Bortolotti je odmah bacio reket iz ruku čak i prije nego je sudija označio kraja meča.

Malobrojni gledatelji na tribinama su bili zbunjeni jer su očekivali da Giganteu i Passaru se poen ponovi, ali su oni prema pravilima pobijedili.

Video OVDJE.

Naime, u igrI dublova ukoliko teniser koji ne prima servis dotakne lopticu prije svog saigrača, ekipa koja je servirala automatski dobija poen.

S obzirom da je rezultat bio 40:40, Gigante i Passaro su ovim potezom dobili poen potreban za završetak gema, a samim tim i seta i meča.

Ovaj potez je legalan, u žargonu se zove "snajperisanje", no radi se o potezu koji je u suštini nesportski. Iako se Passaro odmah izvinio protivnicima, jasno je da je njegov saigrač namjerno gađao protivnika kako bi završio meč.

Naime, i pri rezultatu 30:15 Gigante je pokušao pogoditi Martosa Gomesa, ali ga je promašio. Također, Passaro je u prvom setu pogodio Bortolottija na isti način i donio poen svojoj ekipi.

No, karma ih je na kraju stigla s obzirom na nesportski način na koji su prošli u finale. Naime, Gigante i Passaro su ostali bez titule jer su izgubili od američko-japanske kombinacije Chrisa Harrisona i Shintara Mochizukija rezultatom 6:4, 6:3

Učitaj još novosti