06. 02. 2023 - 07:50
Ivano Balić je bio blizu velikog uspjeha, ali nije uspio:...
907
Shares
Ivano Balić je bio blizu velikog uspjeha, ali nije uspio: Danas tvrdi da mu je za to kriv Srbijanac

Ivano Balić je bio blizu velikog uspjeha, ali nije uspio: Danas tvrdi da mu je za to kriv Srbijanac

06. 02. 2023 - 07:50
0
Shares

Jedan od najboljih srednjih bekova u historiji rukometa Ivano Balić se u velikom tekstu za Eurohandball osvrnuo na svoju bogatu karijeru.

Međutim, bivši hrvatski reprezentativac žali što nikada nije osvojio Ligu prvaka za šta "krivi" nekadašnjeg golmana Srbije i Crne Gore Arpada Šterbika.
Naime, Balić je s ekipom Portland San Antonio bio najbliži čuvenom peharu, ali je onda naletio na legendarnog Šterbika i san o tituli je nestao.

"Portland mi je dao četiri prekrasne godine igranja vrhunskih utakmica u Španiji i Ligi prvaka. Nažalost, nikad nisam osvojio evropski trofej. Najbliže tome sam bio s Portlandom. U sezoni 2004/05. stigli smo do finala nakon što smo završili prvi u grupi i usput eliminisali brojne velikane. A onda u finalu Ciudad Real s vrhunskim sastavom, među kojima su Hrvati Petar Metličić i Mirza Džomba, moji reprezentativni saigrači te jedan momak koji je odlučio utakmicu - Arpad Šterbik. Jedino čega se sjećam iz te utakmice je zid na golu Ciudada. Šterbik je bio nevjerovatan i, ako mene pitate, on je jedan od najboljih, ako ne i najbolji golman svih vremena. U svakoj ključnoj utakmici za Ciudad bio je igrač utakmice. I to je ponovio toliko puta u karijeri. Obje ekipe imale su sjajne igrače, ali on je bio taj koji je pravio razliku. Mislim, dali smo samo 19 golova kod kuće protiv njih", napisao je Balić.

Hrvat je dodao da neosvajanje Lige prvaka nije nešto zbog čega žali u karijeri.

"Bilo bi lijepo da sam je osvojio, ali, da budem iskren, danas pomislim na to tek ako neko to spomene. Međutim, dok sam još aktivno igrao, naravno, to mi je bilo na pameti. Pogotovo tokom posljednjih nekoliko godina moje karijere jer sam znao da će uskoro doći kraj. Sad, kad pogledam unazad, jednostavno nije bilo suđeno", zaključio je Balić.

Podsjetimo, Šterbik je za reprezentaciju Jugoslavije, kao i Srbije i Crne Gore, nastupao sedam godina, prije nego što je dobio špansko državljanstvo i počeo da brani za Crvenu furiju.

Učitaj još novosti