01. 02. 2023 - 09:35
River Plate ostvario rekordnu klupsku zaradu od transfera u...
907
Shares
River Plate ostvario rekordnu klupsku zaradu od transfera u kojem nije ni učestvovao

River Plate ostvario rekordnu klupsku zaradu od transfera u kojem nije ni učestvovao

01. 02. 2023 - 09:35
0
Shares

Klub River Plate iz djetinjstva Enza Fernandeza dobit će 25 posto od britanskih rekordnih 121 miliona eura koje je Chelsea potrošio na argentinskog veznjaka, a to je ujedno i klupski rekordni transfer.

U posljednjim minutama zadnjeg dana prijelaznog roka, nakon 20 sati teških pregovora, Chelsea je konačno dovršio svoju januarsku potrošnju od 365 miliona eura dovođenjem člana pobjednika Svjetskog prvenstva Fernandeza.

Nakon sedmica nagađanja oko njegove budućnosti u Benfici, portugalski klub je prihvatio ponudu. Plavci će platiti prvu ratu od 34 miliona eura, a ostatak će isplatiti u pet daljnjih rata.

Visoko cijenjeni 22-godišnji veznjak sklopio je ugovor s klubom sa Stamford Bridgea na osam i po godina.

Fernandezov uspon nije bio ništa manje nego izvanredan. Prije sedam mjeseci, Argentinac je koštao Benficu samo 9,6 miliona eura plus 9 miliona eura u bonusima za River Platea, koji je bio mudar da tokom pregovora stavi klauzulu o narednoj prodaji od 25 posto.

Nakon što je prošle godine pokazao svoje umijeće na svjetskoj sceni u Kataru, Chelsea ga je želio ugrabiti prije drugih.

Kao rezultat toga, klub iz Buenos Airesa ostvario je rekordnu naknadu od 40 miliona eura, što je više od njihove prethodne najskuplje prodaje.

Uoči sezone 2001./2002., tinejdžer Javier Saviola prešao je u Barcelonu iz River Platea za 33 miliona eura.

Učitaj još novosti