27. 01. 2023 - 23:14
Neočekivani junak riješio derbi Manchester City - Arsenal
907
Shares
Neočekivani junak riješio derbi Manchester City - Arsenal

Neočekivani junak riješio derbi Manchester City - Arsenal

27. 01. 2023 - 23:14
0
Shares

Manchester City je u večeras na Etihadu savladao Arsenal s 1:0 i prošao je u osminu finala FA Kupa. Neočekivani junak bio je Nizozemac Nathan Ake koji je postigao prekrasan pogodak za pobjedu Građana.

Arsenal i Manchester City ove sezone su dva najbolja engleska kluba. Kuglice su ih međutim u FA Kupu spojile već u šesnaestini finala i dalje je mogao proći samo jedan.

Na kraju je to bio Manchester City. Jedan pogodak presudio je večerašnji meč koji je bio poprilično zanimljiv s nekoliko jako dobrih šansi.

Utakmicu otvara Erling Haaland atraktivnim potezom s 30-ak metara nakon greške Matta Turnera, odbrana Arenala izbija loptu ispred gol-linije i Norvežanina ostavlja bez fenomenalnog pogotka.

Uzvratio je Arsenal preko Leandra Trossarda. Bila je to fantastična akcija, šutirao je Belgijanac jako dobro, Stefan Ortega još bolje brani.

U 25. minuti pokušava i Kevin de Bruyne. Međutim, njegov udarac s vrha kaznenog prostora odlazi pored gola Matta Turnera.

Prvo poluvrijeme završeno je šansom Arsenala. Eddie Nketiah je u dobroj poziciji, ali loše šutira i propada jako dobra šansa da ugrozi gol Ortege.

U nastavak meča City ulazi ofanzivno. Kružili su izabranici Pepa Guardiole oko gola protivnika i u 64. minuti su uspjeli doći do pogotka.

Rezervista Julian Alvarez u početku akcije pogađa stativu, lopta potom dolazi do Jacka Grealisha koji kratko dodaje do Nathana Akea, a defanzivac Cityja prekrasno prizemnim šutem pogađa za 1:0.

Arsenal potom ne koristi dobru situaciju pred golom preko Vieire i Nketiaha, pokušali su pritiskom u finišu promijeniti rezultat, ali nisu uspjeli.

Ostalo je na kraju 1:0 za Manchester City. Građani će se tako boriti za trofej i u FA Kupu, a Arsenal će imati manje posla u borbi za titulu prvaka.

Topnici su trenutno vodeći tim Premiershipa s 50 bodova i utakmicom manje u odnosu na Građane koji su skupili 45 bodova u dosadašnjem dijelu prvenstva.

FA Kup:

Manchester City - Arsenal 1:0

Učitaj još novosti