26. 01. 2023 - 19:10
Plakati Adolfa Hitlera u dresu Rome preplavili Rim i šokirali...
907
Shares
Plakati Adolfa Hitlera u dresu Rome preplavili Rim i šokirali Italijane: Pretpostavlja se zašto je to urađeno

Plakati Adolfa Hitlera u dresu Rome preplavili Rim i šokirali Italijane: Pretpostavlja se zašto je to urađeno

26. 01. 2023 - 19:10
0
Shares

Hiljade plakata s likom Adolfa Hitlera u dresu Rome zalijepljeno je ovog četvrtka ujutro na ulicama Rima. Sraman i antisemitski čin koji je šokirao Italijane.

"Plakati srama", navodi se na naslovnici Gazzette dello Sport, koja piše da niko nije mogao zamisliti da će jednog dana vidjeti crtež Adolfa Hitlera u dresu Rome.

Ovaj skandalozan gest stanovnici nekoliko rimskih kvartova nisu mogli izbjeći, jer su hiljade plakata sa likom njemačkog diktatora zalijepljene na izloge, semafore, pa čak i na bilborde na ulicama italijanske prijestolnice.

Izvor pogledajte OVDJE.

To je nesumnjivo čin antisemitske prirode budući da se održava uoči "Dana sjećanja", u čast žrtava holokausta. Počionici još nisu evedentirani, ali vjeruje se da su u pitanju pristalice Rome s fašističkim simpatijama, tvrdi La Repubblica.
Bilo kako bilo, od građana preko medija do političkog svijeta, ove fotografije šokirale su Italiju. Gradonačelnik Rima nije oklijevao da osudi ovaj čin:

"Fotografije koje predstavljaju Hitlera u dresu Rome, a koje su danas osvanule u gradu su prava sramota samo nekoliko dana prije Dana sjećanja. Preduzeli smo mjere za njihovo hitno uklanjanje", najavio je gradonačelnik Roberto Gualtieri.

Učitaj još novosti