23. 01. 2023 - 08:16
Snagator koji je sijao strah: Pred njim su i najveći fudbalski...
907
Shares
Snagator koji je sijao strah: Pred njim su i najveći fudbalski razbijači

Snagator koji je sijao strah: Pred njim su i najveći fudbalski razbijači "povlačili ručnu"

23. 01. 2023 - 08:16
0
Shares

Na terenu je bio bespoštedan, kako prema sebi tako i prema rivalima. Zasigurno jedan od najboljih veznjak svoje generacije koji je ostavio neizbrisiv trag na fudbalskoj sceni.

Tokom igračkih dana stekao je neobičan nadimak, upravo zbog njegovog načina igre. Rijetki su bili igrači koji su mu smjeli stati na crtu. Kada bi to uradili obično bi izvlačili deblji kraj.

Igrao je kada je, nostalgičari reći, fudbal bio najbolje. Krajem 90-ih i početkom 2000-ih. Još kao tinejdžer je odstupao od svojih vršanjaka i njegovo uspjeh je bio zagarantovan.

Edgar Davids je uvijek krasila nevjerovatna snaga. Međutim, koliko je bio fizički snažan toliko je bio i neustrašiv. Ni rijetka bolest ga nije spriječila da postane veznjak svjetske klase.

Igrači poput Gennara Gattusa ili Almeyde koji su na Apeninima slovili za glavne "razbijače" nisu mogli ništa protiv Davisa. To dovoljno govori o njegovoj neustrašivosti.

Od malena je bio nejverovatno razvijen, međutim 1999. godine desila se situacija koja mu je zauvijek promijenila život, ali i način igranja fudbala.

Naime, Nizozemcu je dijagnosticiran glaukom, bolest oka koja u najgorem slučaju dovodi do sljepoće. Udarac u potiljak u jednom od mečeva 1995. godine doveo je do toga. Glaukom se razvijao četiri godine, dok ga doktori konačno nisu uočili.

Nizozemski oftalmolog Rietveld savjetovao je Edgaru da nosi posebne naočale, slične onima koje nose trkači, biciklisti i snowboarderi.

Davids je s naočalama prvi put debitovao na prijateljskoj utakmici između belgijske i nizozemske reprezentacije. Upravo je Pitbull, nadimak kojeg je dobio zbog agresivne i beskompromisne igre, jedan od ključnih u 2:0 pobjedi svoje selekcije. Prvo je asistirao Bergkampu, a zatim i sam pogodio nakon solo akcije u stilu Maradone.

Davidsu su naočale definitivno donijele sreću, a i sam je vrlo brzo shvatio da novi imidž ima dovoljno potencijala za unovčavanje. Tako su se pojavile poznate narančaste leće: Pitbull ih je nosio na utakmicama nizozemske reprezentacije.

Koliko god to zvučalo paradokasalno zahvaljujući specijalnim naočarama koje su postale njegov zaštitni znak stekao je i svjetsku slavu.

"Najvažnija stvar u nogometu je istina. Svjestan sam da sam dodatnu popularnost stekao zbog svog izgleda - naočala i kose. Ali što se tiče lošeg momka... mislim da nisam."

"U životu se nikada nisam napio, nisam se drog,irao, čak ni pušio. Ponekad odbijam i lijekove jer se bojim da će mi naštetiti. Ja imam samo jedno tijelo i jedan duh, pa ga jako cijenim", rekao je Davids jednom prilikom.

Fudbalski ljubitelji ga uglavnom pamte po igrama za Juventus. Karijeru je počeo u Ajaxu, nastupao je još za Milan i Inter te Barcelonu. Dugo godina je bio i član reprezentacije Nizozemske s kojom i nije imao previše uspjeha na međunarodnoj sceni.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti