21. 01. 2023 - 15:57
Odbili ih Mourinho i Ancelotti, ali Brazilci pronašli veliko...
907
Shares
Odbili ih Mourinho i Ancelotti, ali Brazilci pronašli veliko trenersko ime za novog selektora

Odbili ih Mourinho i Ancelotti, ali Brazilci pronašli veliko trenersko ime za novog selektora

21. 01. 2023 - 15:57
0
Shares

Brazilski mediji prenose da će španski stručnjak Luis Enrique postati novi selektor nogometne reprezentacije Brazila, nakon što su ovu poziciju ranije odbili Carlo Ancelotti i Jose Mourinho.

Navodi se da je Nogometni savez Brazila dogovorio saradnju s Enriqueom do 2026. godine, a da je on sam oduševljen idejom da vodi brazilske nogometaše i da je jako motivisan što će raditi na ovoj selektorskoj poziciji.

Ranije su Brazilci pokušali dovesti Josea Mourinha na ovu poziciju, no on ih je, baš kao i selekciju Portugala, odbio zbog projekta koji je započeo u Romi. Odbijenicu su dobili i od aktuelnog trenera Real Madrida - Carla Ancelottija, pa je na kraju izbor pao na Enriquea.

On će na ovo mjesto doći umjesto Titea, selektora koji je selekciju Brazila vodio na ukupno 81 utakmici i s ovim timom osvojio je Copa Americu 2019. godine.

Posljednji angažman Lusi Enrique je imao na klupi selekcije Španije, ali je ovu poziciju napustio nakon Mundijala u Kataru gdje su u osmini finala doživjeli poraz od Maroka i ispali s turnira.

Luis Enrique je trenersku karijeru počeo u Romi gdje je radio u sezoni 2011/2012, a nakon toga je trenirao Celtu iz Viga. U sezoni 2014/2015 preuzeo je Barcelonu i na klupi ovog tima je bio do 2017. godine, nakon čega je u dva navrata vodio selekciju Španije.

Što se tiče igračke karijere, igrao je za Sporting Gijon te Real Madrid i Barcelonu.

Učitaj još novosti