03. 12. 2022 - 14:03
Tužan kraj jedne velike generacije: Poletio je avion, ali bez...
907
Shares
Tužan kraj jedne velike generacije: Poletio je avion, ali bez petorke koja nije izdržala

Tužan kraj jedne velike generacije: Poletio je avion, ali bez petorke koja nije izdržala

03. 12. 2022 - 14:03
0
Shares

Belgija se smatrala favoritom iz sjene na Svjetskom prvenstvu u Kataru, no kući su izabranici Roberta Martineza morali prije vremena. Osim što su ispali u grupnoj fazi, bili su pravo razočarenje, nacija im je okrenula leđa, a neki članovi "zlatne generacije" odlučili su da je dosta.

Belgija je prvenstvo otvorila pobjedom nad Kanadom, no u naredna dva meča osvojiće samo jedan bod i ispasti. Nešto što niko nije očekivao, barem ne nakon uvodnog kola i nakon pročitanog sastava u kojem dominiraju ponajbolji igrači današnjice i članovi najvećih evropskih klubova. Uslijedio je taj neočekivan poraz od Maroka (0:2), pa je bod protiv Hrvatske (0:0) bio nedovoljan.

Belgijci prepuni zvijezda otišli su kući, a selektor Roberto Martinez dao je ostavku. Pamtiće se belgijski dolazak u Katar i po burnoj svađi među igračima. U prvom redu Kevin de Bruyne i Thibaut Courtois, koji navodno godinama ne pričaju i to zbog djevojke. No, Courtois je ovaj put bio po strani, a na De Bruyneove (nekorektne) izjave drugi su odlučili reagovati.

Nakon poraza od Maroka došlo je do ozbiljnog naguravanja između De Bruynea i Edena Hazarda, pa su saigrači morali da ih rastavljaju. Sve to je očito imalo dosta utjecaja na konačne rezultate, zbog čega je Belgija ponižena napustila arapsku zemlju.

Koliko je nemirno u reprezentaciji Belgije govori i vijest da su petorica belgijskih reprezentativaca rezervisala ranije letove kući sa SP-a, želeći da odvojeno od ostalih dođu kući.

Thomas Meunier, Axel Witsel, Jeremy Doku, Arthur Theate i Lois Openda sami su platili svoje putovanje iz Katara i navodno sletjeli u Brisel prije ostalih igrača. Het Laatstse Nieuws je ovaj potez petorke ocijenio kao najboljim dokazom da stvari ne funkcioniraju i da je zlatna generacija odradila svoje.

Činilo se da se zvijezda Manchester Cityja, spomenuti De Bruyne, sukobio i s Tobyjem Alderweireldom još tokom pobjede nad Kanadom, a kasnije je otkrio da je ekipa prestara i prespora da bi bila prvak svijeta. Rekao je to javno pred novinarima, zbog čega je uslijedila žestoka reakcija saigrača.

Jan Vertonghen i Eden Hazard su navodno bili najglasniji u svlačionici, ali Romelu Lukaku je bio glas razuma, pa je uspio da ih smiri. Makar na momente, no vatru je bilo teško ugasiti u danima koji dolaze.

Belgija je trenutno druga na svjetskoj rang listi, a završila je na trećem mjestu na Mundijalu prije četiri godine. 

Protiv Hrvatske je zaigrao tim s prosjekom starosti od 31 godinu i 95 dana, što je najstarija jedanaestorka od Svjetskog prvenstva 2010. godine. Belgijcima godinama tepaju i govore da se radi o zlatnoj generaciji, ali čini se da joj je došao kraj i to pomalo tužan.

Imaće Belgija i u budućnosti velike ambicije, sjajne igrače, ali na sljedećim turnirima skoro pa sigurno nećemo gledati većinu trenutnih reprezentativaca koji će se polako opraštati.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti