24. 11. 2022 - 10:27
Japanci oduševili sve besprijekorno čistom svlačionicom i na...
907
Shares
Japanci oduševili sve besprijekorno čistom svlačionicom i na stolu ostavili misterizonu poruku

Japanci oduševili sve besprijekorno čistom svlačionicom i na stolu ostavili misterizonu poruku

24. 11. 2022 - 10:27
0
Shares

Ako je istina da stvarno takmičenje počinje kada se dogode prva iznenađenja, kombinacija poraza Argentine i Njemačke odmah je oživjela Svjetsko prvenstvo u Kataru. Dvije reprezentacije među favoritima za konačni pobjedu sada su se već našle u vodi do grla, bez prostora za grešku u posljednja dva susreta grupne faze.

Definitino je neuspjeh Lionela Messija i njegovih saigrača bio veča senzacija jer izgubiti od reprezentacije poput Saudijske Arabije je na neki način sramotno, dok se isto ne može reći za Japan koji je rangiran na 24. mjestu FIFA-ine rang liste.

Nijemci su tokom ismijavali Japance, prije svih Antonio Rudiger s podrugljivim trkom za jednom loptom, da bi im se sve obilo o glavu poslije golova Doana i Asan za trijumf Samuraja.

Veliko veselje zbog pobjede selektora Moriyasua nad Njemačkom ubrzo se s Khalifa International Stadiuma preselilo u japanske gradove, gdje su navijači reprezentacije Izlazećeg sunca slavili invazijom na ulice, ali ne zaboravljajući poštivanje crvenog i zelenog svjetla na semaforu. 

Disciplina, staloženost i građanski osjećaj japanskog naroda su se pojavili u svojoj punoj formi nakon što su navijači prisutni na stadionu u Dohi čistili tribine na kraju utakmice protiv Nijemaca.

Za njih uobičajene radnje, ali dočekane s čuđenjem onih koji su te scene snimali. Isto čuđenje koje se ocrtalo na licima čistačica Khalifa International Stadiuma, kada su s kantama i krpama otvorile vrata japanske svlačionice nakon što je reprezetnacija napustila stadion.

Očekivali su nered poslije divlje zabave nakon senzacionalne pobjede, a umjesto toga pred očima im se ukazao doista rijedak prizor: ne samo da je svlačionica bila čista kao ogledalo, već je sve bilo u savršenom redu.

Niko nije mogao reći da se ondje upravo slavio trijumf nakon jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.

Gesta japanskih igrača ubrzo je dospjela do ušiju FIFA-e, koja je željela iskazati poštovanje Samurajima objavom na svom službenom Twitter profilu.

Ali to nije bilo sve od Japanaca. Osim što su pospremili svlačionicu i ostavili je baš onakvom kakvu su je zatekli, japanski fzdubaleri našli su vremena i za stvaranje prekrasnih origamija, odnosno kompozicija nastalih vještim savijanjem listova papira.

I tako su se na stolu u centru svlačionice pojavili ždralovi, jato mališana s mamom u središtu. Kompozicija koja krije misterizonu poruku: ždralovi su vrlo važne životinje u japanskoj kulturi, simboliziraju dugovječnost i prikazuju se kao dobre želje.

Ispred grupe origamija ispisana je i poruka zahvalanice na japanskom jeziku.

Izvor pogledajte OVDJE.

 


Sportsport.ba

Učitaj još novosti