23. 11. 2022 - 18:56
Nedavno mu se smijao cijeli svijet, a danas je glavni sudija...
907
Shares
Nedavno mu se smijao cijeli svijet, a danas je glavni sudija duela Belgije i Kanade na SP-u

Nedavno mu se smijao cijeli svijet, a danas je glavni sudija duela Belgije i Kanade na SP-u

23. 11. 2022 - 18:56
0
Shares

Afrički sudija Janny Sikazwe stekao je svjetsku popularnost na utakmici početkom godine na Afričkom kupu nacija, a sada je dobio šansu dijeliti pravdu i na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Sikazwe nije postao popularan po nekoj dobroj odluci. Naprotiv, ismijavao ga je cijeli svijet nakon što je svirao kraj utakmice između Tunisa i Malija u 86. minuti susreta.
Bizarna scena ostala je upamćena jer su Sikazwea igrači ispravili i on je ponovo počeo utakmicu, da bi u 89. minuti konačno svirao kraj. Ponovo su uslijedili žestoki protesti, no odluku sudija iz Zambije više nije mijenjao svoju odluku.

No, umjesto da bude kažnjen, Zambijac je čak i nagrađen. Dobio je priliku da sudi utakmicu Svjetskog prvenstva u Kataru i bit će glavni arbitar večerašnjeg duela između Belgije i Kanade.


Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Sikazwe priviknuti na znatno veće nadoknade nego što smo navikli.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru utakmice se nerijetko produžuju i po desetak minuta, o čemu je Arsene Wenger pričao još prije skoro godinu dana. Tako se ne gubi ni sekund efektivnog nogometa, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će sada trajati utakmice koje sudi Sikazwe.

Učitaj još novosti