23. 11. 2022 - 15:55
REPREZENTACIJE POTPUNO IMUNE NA PATNJE UKRAJINACA: Levandovski...
907
Shares
REPREZENTACIJE POTPUNO IMUNE NA PATNJE UKRAJINACA: Levandovski nije ispunio obećanje koje je dao Ševčenku

MUNDIJAL U KATARU

REPREZENTACIJE POTPUNO IMUNE NA PATNJE UKRAJINACA: Levandovski nije ispunio obećanje koje je dao Ševčenku

23. 11. 2022 - 15:55
0
Shares

Rat u Ukrajini je početkom Svjetskog prvenstva u Kataru postao sporedna tema u svjetskim medijima. Sav fokus je na prvenstvu, koje se po prvi put održava u jednoj od arapskih zemalja.

Politički stav Katara o ratu u Ukrajini je neutralan, ali ono što je uočljivo je da ni reprezentacije koje su jasno osudile rusku agresiju u Ukrajini nisu na ovom Mundijalu bilo kakvim obilježjima dale podršku stradaloj zemlji.

Obećanje iz septembra
Iako su se na utakmicama Lige prvaka mogle vidjeti kontinuirane poruke mira, na ovom prvenstvu toga nema. Da li je riječ o tome da su se same reprezentacije odlučile za takvo nešto, obzirom da je bilo kakva kritika prema režimu u Kataru zabranjena, a poruke podrške Ukrajini bi se mogle protumačiti kao suprotstavljanje neutralnom stavu te države ili je riječ o striktnoj zabrani od strane države nije poznato.

Kapiten reprezentacije Poljske i napadač Barselone Robert Levandovski (Lewandowski) prije dva mjeseca je obećao legendi ukrajinskog fudbala i bivšem selektoru te zemlje Andriju Ševčenku da će na ovom prvenstvu nositi kapitensku traku u bojama Ukrajine.

Andrij Ševčenko je tom prilikom kazao da je ta traka za njeg simbol emocija koje povezuje sa svojom zemljom.

- Zahvaljujem tebi i cijeloj Poljskoj zbog podrške mojim sunarodnjacima - rekao je Ševčenko tada stavljajući kapitensku traku oko ruke Levandovskog.

Odgovor Levandovskog
Levandovski je tada odgovorio da će mu biti čast.

- Sloboda je jedna od najvažnijih stvari. Za mene je sasvim prirodno biti na vašoj strani - odgovorio je tada Levandovski.

No, dva mjeseca kasnije Robert Levandovski nosi klasičnu kapitensku traku, kao i svi ostali kapiteni. 

Šta god da je razlog tome, sigurno je da su Ševčenko, ali i kompletna ukrajinska nacija, razočarani time što on nije ispunio svoje obećanje.

Robert Levandovski nosi klasičnu kapitensku traku

w873

FOTO: ANADOLIJA

Učitaj još novosti