21. 11. 2022 - 23:50
CIJELI SVIJET SE PITA ZAŠTO NA MUNDIJALU UTAKMICE TRAJU PREKO...
907
Shares
CIJELI SVIJET SE PITA ZAŠTO NA MUNDIJALU UTAKMICE TRAJU PREKO 100 MINUTA? Evo šta je razlog, ovo se PRVI put u istoriji fudbala DEŠAVA

CIJELI SVIJET SE PITA ZAŠTO NA MUNDIJALU UTAKMICE TRAJU PREKO 100 MINUTA? Evo šta je razlog, ovo se PRVI put u istoriji fudbala DEŠAVA

21. 11. 2022 - 23:50
0
Shares

Šta se to dešava sa nadoknadama na mečevima Svjetskog prvenstva?

Mnoge je iznenadila činjenica da je na utakmici Engleske i Irana prvo poluvrijeme produženo za 14 minuta (duga pauza zbog povrede golmana), a drugo za 10.

Nakon toga, drugo poluvrijeme utakmice između Senegala i Holandije produženo je za osam minuta, iako nije bio utisak da su druga poluvremena u ove dvije utakmice trebala biti produžena baš toliko.

Razlog za sve ovo je veoma jednostavan.

FIFA je odradila istaživanja na osnovu kojih je utvrđeno da vrijeme igre na mečevima najvećih takmičenja traje u prosjeku 54 minuta. Zbog toga je FIFA odlučila da modifikuje pravila o nadoknadi, tako što bi se nadoknadio skoro svaki propušten trenutak, odnosno "ukradeno vrijeme".

2991101-h-56107304-ff

FOTO: EPA/SRDJAN SUKI

O ovoj temi ranije tokom godine govorio je čuveni sudija Pjerluiđi Kolina i nagovijestio da će sudije dobiti adekvatne instrukcije za Mundijal.

"Danas je prihvaćeno da je dobro kada meč ima oko 60 minuta efektivne igre. Mi u FIFA ćemo za Svjetsko prvenstvo govoriti sudijama kako da nadoknade izgubljeno vrijeme, ali za postignute golove. Ako su tri gola postignuta u jednom poluvremenu, prosječno slavlje traje minut i po, to je pet minuta slavlja i pet minuta u kojima se fudbal ne igra", rekao je Kolina jednom prilikom.

"Ako želimo da budemo precizniji, moraćemo da se pripremimo za nadoknade vremena od po devet minuta", zaključio je Kolina.

Italijan je očigledno čovjek od riječi, a ostaje da vidimo kako će nove instrukcije biti primjenjivane u nastavku prvenstva.

Učitaj još novosti