12. 11. 2022 - 13:41
Šta košarkašima treba za plasman na Mundobasket? Jedna...
907
Shares
Šta košarkašima treba za plasman na Mundobasket? Jedna utakmica može biti pravi spektakl!

Šta košarkašima treba za plasman na Mundobasket? Jedna utakmica može biti pravi spektakl!

12. 11. 2022 - 13:41
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila veoma važan trijumf protiv Mađarske u devetom kolu kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine. Iako smo igrali bez šest standardnih reprezentativaca, izabranici Adisa Bećiragića odigrali su sjajnu utakmicu i slavili rezultatom 83:78. Ovo je trijumf koji nas ostavlja u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali tri kola prije kraja u igri je dosta matematike.

Dakle, naša selekcija je sada na četvrtom mjestu u grupi s omjerom 5-4. Na ruku nam nije išao trijumf Crne Gore u devetom kolu u kojem su u gostima savladali Češku rezultatom 56:65.

Već naredno treće kolo koje se igra 14. novembra može dati mnoge odgovore. Naši momci gostuju favorizovanoj Francuskoj i ako ne kreiramo senzaciju, sve oči bit će usmjerene prema Crnoj Gori. Crnogorci dočekuju Litvaniju i tu se nadamo trijumfu Litvanaca koji bi nas ostavio u igri za plasman na Mundobasket bez obzira na rezultat u Francuskoj.

Da malo bolje približimo sliku. Trijumf Litvanije u Crnoj Gori i Francuske protiv naše selekcije potvrđuju plasman Francuza i Litvanaca na Svjetsko prvenstvo. Imat će dva kola prije osam trijumfa i niko ih ne može ugroziti.

Ako Crna Gora dobije Litvaniju, a mi izgubimo od Francuske, Crnogorci idu za 7-3, mi ostajemo na 5-5 i onda nam u posljednja dva kola treba trijumf u gostima protiv Mađarske i poraz Crne Gore na domaćem terenu od podmlađene Češke bez Satoranskog i Veselog što nije baš realno za očekivati i na kraju nam na domaćem terenu treba trijumf od 20 poena razlike protiv Crne Gore. Prvo čekamo Crnogorce, zatim idemo u goste Mađarima.

U slučaju da Litvanija dobije Crnu Goru, mi izgubimo od Francuske, onda nam treba trijumfa protiv Mađarske i domaća pobjeda protiv Crne Gore sa više od 20 poena razlike, u slučaju da Crnogorci izgube tri meča do kraja kvalifikacija, nama dvije pobjede u tri utakmice donose treće mjesto i plasman dalje.

Da se dotaknemo u eventualnog iznenađenja naše selekcije u Francuskoj. U tom slučaju, opet nas dva trijumfa vode na Eurobasket, čak bi u toj igri možda bio i dovoljan i jedan trijumf u posljednja dva kola.

Ipak, "najeralnija" šansa je da Litvanija dobije Crnu Goru, da mi dobijemo u gostima Mađarsku i da u 11. kolu tražimo trijumf od 20 poena razlike na domaćem terenu protiv Crne Gore jer smo meč u Podgorici izgubili rezultatom 88:69.

RASPORED DO KRAJA KVALIFIKACIJA:

Mađarska - Češka 
Crna Gora - Litvanija
Francuska - BiH
BiH - Crna Gora
Litvanija - Mađarska
Češka - Francuska
Crna Gora - Češka
Francuska - Litvanija
Mađarska - BiH

Našoj selekciji ne ide na ruku ni međusobni duel jer smo slabiji od Litvanije, Crne Gore, a ako izgubimo i od Francuske onda ćemo u svakoj mini tabeli u slučaju istog omjera imati slabiji međusobni učinak.

Vrlo bitno je da ostanemo i četvrtoplasirani radi što lakšeg žrijeba u narednim kvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine.

Dakle, šansa postoji, ako Litvanija slavi u Crnoj Gori odlučlujemo samo o sebi, ako dobiju Crnogorci treba nam dobro čudo. U slučaju senzacije u Francuskoj, grupa se totalno komplikuje.

Posljednji prozor (11. i 12. kolo) kvalifikacija igra se u februaru 2023. godine, a datumi i termini još nisu ozvaničeni.

Učitaj još novosti