04. 10. 2022 - 16:13
Račun za struju koji će platiti Borussia Dortmund veći je od...
907
Shares
Račun za struju koji će platiti Borussia Dortmund veći je od budžeta mnogih klubova na svijetu

Račun za struju koji će platiti Borussia Dortmund veći je od budžeta mnogih klubova na svijetu

04. 10. 2022 - 16:13
0
Shares

Borussia Dortmund je jedan u nizu sportskih kolektiva koje je pogodila rastuća cijena energije širom Evrope.

U Njemačkoj nogometni klubovi, ma koliko imali velike budžete, teško podnose povećanja cijena električne energije. Njemački Bild piše kako je dortmundska Borussia doživjela "milionski šok" zbog naglih porasta troškova.

Do sada je Borussia za energiju plaća oko četiri miliona eura, sada mora da izdvoji čak 10 miliona eura.

"Uprava kluba odavno je poduzela drastične mjere štednje. Naš cilj je smanjiti potrošnju energije i povezane troškove u svim nekretninama za oko 15-20 posto", objasnio je u razgovoru za "Bild" direktor Borussije Carsten Cramer.

Neke od poduzetih akcija već su vidljive u blizini stadiona Borussije (Signal Iduna Park). Stadion više neće biti osvijetljen noću, a metar visok logo BVB-a bit će ugašen. Zasloni će se koristiti samo na dane utakmica.

Osim toga, prema Bildu, u budućnosti će se značajno smanjiti korištenje reflektora, a bit će isključeno grijanje i osvjetljenje travnjaka. Promjenama se moraju prilagoditi i navijači, posebice u VIP zoni. Stadion je slabije grijan, a hladnjaci u VIP prostorijama uključeni su samo za vrijeme utakmica. Pa bi možda navijači sljedeći put kad dođu na stadion trebali obući deblji džemper, zaključuju novinari.

Borussia je nedavno prognozirala skromnu dobit za nadolazeću fiskalnu godinu nakon tri uzastopne godine pada. Pretpostavlja se da se radi o "između jednog i šest miliona eura".

Borussia je samo jedan u nizu njemačkih klubova koji se odlučuju na radikalne poteze kako bi se značajno smanjila potrošnja energije, te kako bi u buduće računi bili značajno manji.

Nedavno su u sedmostrukom prvaku Njemačke, Nurnbergu, koji igra u 2. Bundesligi, donijeli odluku da više ne igraju u noćnim terminima kako ne bi palili reflektore. Igrat će u dnevnim terminima i na taj će način pokušati što bezbolnije proći kroz period velike krize koja je nastala u svijetu.

Ako već veliki i bogati klubovi na Zapadu teško podnose krizu, šta tek onda da se kaže za neke "male" klubove i one koji dolaze iz siromašnih zemalja?


Sportsport.ba

Učitaj još novosti