04. 10. 2022 - 10:51
Francuzi bojkotuju Svjetsko prvenstvo: Sedam gradova neće...
907
Shares
Francuzi bojkotuju Svjetsko prvenstvo: Sedam gradova neće prenositi utakmice

MUNDIJAL U KATARU

Francuzi bojkotuju Svjetsko prvenstvo: Sedam gradova neće prenositi utakmice

04. 10. 2022 - 10:51
0
Shares

Pariz je sedmi francuski grad koji neće organizirati gledanje utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru na velikim ekranima u centru grada, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Pierre Rabadan za AFP. Odluka je rezultat prosvjeda zbog nepovoljnih ljudskih prava u toj zemlji te lošeg ekološkog utjecaja.

Organiziranih praćenja utakmica neće biti ni u Lilleu, Strasbourgu, Rodezu, Bordeauxu i Marseilleu. "Predani vrijednostima dijeljenja, solidarnosti u sportu i izgradnje održivijeg mjesta, ne možemo pridonijeti promicanju Svjetskog prvenstva u Kataru, koje je ljudska i ekološka katastrofa", piše u saopćenju vodstva grada Marseillea.

Zamjenik pariškog gradonačelnika potvrdio je kako je odluka povezana i s time što se turnir održava zimi. Svjetsko prvenstvo u Kataru održat će se od 20. studenog do 18. prosinca. Francuska je u skupini D s Australijom, Danskom i Tunisom.

Otkako je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, piše se o nehumanim radnim uvjetima i opasnostima na gradilištima, na kojima su poginuli radnici gradeći nogometne stadione. Ističe se i strah zbog netolerancije prema se**ualnim manjinama i pripadnicima LGBTQ+ zajednice.

Osim toga, brojni djelatnici FIFA-e optuženi su za korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Kataru kao maloj zemlji. Dakle, puno je kontroverzi oko natjecanja koje će se odvijati usred klupske sezone, što je još jedan od razloga nezadovoljstva.

"Nisam član delegacije i neću letjeti kao navijač. Radije ću gledati od kuće. Ljudska prava trebala bi igrati najveću ulogu u organizaciji turnira. Kad neka država koja je ponajgora u tom aspektu dobije pravo organizacije ovog natjecanja, počnete se pitati koji su kriteriji", rekao je penzionisani njemački reprezentativac i bivši igrač Bayerna Philipp Lahm u intervjuu za Kicker.

"To su nekakve male kabinice u kojima je spavaći dio odijeljen zastorom, a unutra je neki ormarić. Kad vidite golemo bogatstvo u kojem živi ova zemlja i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju...

To jednostavno ne možete vjerovati. To je nejednakost kakvu ne možete ni zamisliti, šokantno. To nikome ne može biti dom", rekao je nekadašnji engleski reprezentativac i branič Manchester Uniteda Gary Neville.

Građevinski radnici u Kataru bili su plaćeni oko 270 dolara mjesečno, od čega su većinu novca, više od 200 dolara, slali obiteljima, uglavnom u jugoistočnu Aziju. Za vlastite potrebe ostalo im je pedesetak dolara.

"Mene to uznemiruje jer toliko u gradu potrošiš na tanjur tjestenine i kavu. Nevjerovatno. Ne bih želio da bilo tko koga poznajem, a kamoli član moje obitelji živi u takvim uvjetima. Mislim da nigdje na svijetu ne postoji takva razlika između životnih uvjeta, a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja", smatra Neville.

Nezavisne organizacije procjenjuju da je na gradilištima u Kataru poginulo između 4000 i 6500 radnika, što organizatori oštro demantiraju. Prema njihovim podacima, u nesrećama na gradilištima za Svjetsko prvenstvo poginulo je samo troje ljudi.

Učitaj još novosti