29. 09. 2022 - 16:09
RUSKE SPORTISTE NAKON MIRNE NOĆI DOČEKALE OČAJNE VIJESTI:...
907
Shares
RUSKE SPORTISTE NAKON MIRNE NOĆI DOČEKALE OČAJNE VIJESTI: Bolje da nisu u ruke uzimali mobilne aparate

NEUSPJESI NA FRONTU ITEKAKO UTJECALI

RUSKE SPORTISTE NAKON MIRNE NOĆI DOČEKALE OČAJNE VIJESTI: Bolje da nisu u ruke uzimali mobilne aparate

29. 09. 2022 - 16:09
0
Shares

Nakon što su gotovo sve međunarodne sportske organizacije zbog agresije Rusije na Ukrajinu zabranile ruskim klubovima i reprezentacijama učestvovanje u zvaničnim takmičenjima, za ruske sportiste stižu i mnogo gore vijesti.

Naime, suočen s nevjerovatnim otporom ukrajinskog naroda, predsjednik Rusije Vladimir Putin, prije nekoliko dana je proglasio djelomičnu mobilizaciju, iako je na početku agresije tvrdio da to neće učiniti.

Ipak, neuspjesi na frontu "natjerali" su Putina da proglasi djelomičnu mobilizaciju koja je u velikim dijelovima Rusije izazvala haos. Ljudi koji ne žele učestvovati u agresiji na Ukrajinu bježe iz Rusije, a oni koji u ovom trenutku ne žele napuštati zemlju, pitaju se kada će doći na njih red.

Vjerovalo se da će sportisti biti oslobođeni mobilizacije, ali vijesti koje danas dolaze iz Rusije, govore da su Putin i društvo i za njih spremili pozive za mobilizaciju.

Naime, ministar sporta Rusije, Oleg Maticin, izjavio je da se svim sportistima neće dati izuzeće od mobilizacije, što znači da će umjesto na sportskim borilištima širom svijeta, mnogobrojni ruski sportisti u narednim danima i mjesecima, boraviti na frontu, a s obzirom na informacije koje govore da na obje strane ima veliki broj gubitaka, vjerovatno se neki od njih kući neće vratiti.

"Sport se ne može izdvojiti kao zajednica koja može uživati privilegije. Naši sportisti su domoljubi koji su podržali predsjednika. Sport je jedna porodica i sve zadatke koje država rješava, sport će s njom zajedno rješavati. Ne može biti govora o nekakvoj isključivosti od mobilizacije", izjavio je Maticin.

I upravo njegova izjava ne ide u prilog onima koji govore da ruski sportisti nisu krivi za agresiju na Ukrajinu jer njihov glas, koji ima uticaj kod ruskog naroda, do danas se nije čuo, a kako sada stvari stoje i oni će uzeti učešće u napadu na suverenu zemlju

A, jedan od onih koji je svoj glas "za" odigravanje revijalnog susreta našeg nacionalnog fudbalskog tima sa Rusijom pravdao riječima da ruski sportisti nisu krivi za agresiju na Ukrajinu je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, Fuad Čolpa, čiji glas je bio presudan za prihvatanje ponude Fudbalskog saveza Rusije.

Na kraju dodajmo i da je revijalni susret između Rusije i Bosne i Hercegovine zakazan za 19. novembar u St. Petersburgu, ali da još uvijek postoji mogućnost da on bude odgođen s obzirom da iz Fudbalskog saveza BiH su najavili tematsku sjednicu IO na kojoj će se govoriti o pomenutom meču.

Učitaj još novosti