28. 09. 2022 - 14:42
MOGUĆI VELIKI KOMŠIJSKI OKRŠAJI: Kako bi za Zmajeve izgledala...
907
Shares
MOGUĆI VELIKI KOMŠIJSKI OKRŠAJI: Kako bi za Zmajeve izgledala idealna, a kako najteža grupa na putu do EP-a

PRED ŽRIJEB KVALIFIKACIJA

MOGUĆI VELIKI KOMŠIJSKI OKRŠAJI: Kako bi za Zmajeve izgledala idealna, a kako najteža grupa na putu do EP-a

28. 09. 2022 - 14:42
0
Shares

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je kroz Ligu nacija veliki uspjeh i izborila je mjesto u drugom jakosnom šeširu uoči žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a Zmajevi bi na taj način mogli dobiti protivnike protiv kojih bi imali više nego realne šanse za plasman na Euro.

BiH se nalazi u drugom šeširu zajedno s velesilama poput Francuske i Engleske, a tu su još i selekcije Austrije, Češke, Velsa, Izraela, Srbije, Škotske i Finske. S ovim reprezentacijama BiH ne može igrati u kvalifikacijama.

To što smo u drugom jakosnom šeširu znači i da ćemo dobiti nominalno samo jednu reprezentaciju koja je na papiru jača od nas i nalazi se u prvom šeširu. S obzirom na to da dvije prvoplasirane selekcije idu direktno na Evropsko prvenstvo, to znači i da imamo mnogo bolje šanse nego da smo ostali u trećem šeširu, piše Klix.ba.

Kvalifikacije će se igrati u deset grupa, od kojih će sedam biti sa po pet selekcija, a tri sa po šest selekcija.

Za Zmajeve bi idealna grupa bila sa Mađarskom, Armenijom, Farskim Otocima, Gibraltarom i eventualno bilo kojom selekcijom iz šestog šešira.

Čini se da bi u takvoj grupi teže bilo ne ostvariti plasman na Euro nego podbaciti, ali postoje i realne šanse da na žrijebu dobijemo mnogo teže rivale.

Najteža grupa bila bi sa nekom od velesila iz prvog šešira među kojima je i Hrvatska, a poteškoće bi nam pravio žrijeb sa Ukrajinom, Turskom i Slovačkom iz ostalih šešira.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo bit će održan u Frankfurtu 9. oktobra. Vrijedi naglasiti da zbog UEFA-inih restrikcija BiH ne može biti izvučena u grupu s Kosovom.

Prve utakmice kvalifikacija na programu su krajem marta 2023. godine kada su na rasporedu prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Dva meča se igraju u junu iste godine te po dva u septembru, oktobru i novembru.

Učitaj još novosti