28. 09. 2022 - 14:35
Džanan Musa: Sport je jedini izvor radosti ljudima u BiH
907
Shares
Džanan Musa: Sport je jedini izvor radosti ljudima u BiH

GOVORIO ZA ŠPANSKE MEDIJE

Džanan Musa: Sport je jedini izvor radosti ljudima u BiH

28. 09. 2022 - 14:35
0
Shares

Naš košarkaški reprezentativac Džanan Musa je u intervjuu za španski "ES Radio" govorio o karijeri, ali i o nastupu reprezentacije Bosne i Hercegovine na nedavno okončanom Eurobasketu.

- Imali smo veoma tešku grupu, ali smo se borili na svakoj utakmici, rekao je Musa i dodao:

- Imali smo i opcije da idemo na raskrsnice i kalkulišemo, ali nismo. Mislim da smo mi bili najbolji od ovih selekcija što su ispale u grupnoj fazi. Naravno da je bilo veoma emotivno, ali to je nešto što je već gotovo i sada moram da se fokusiram na sezonu sa Real Madridom (večeras 1. kolo ACB lige, Đirona - Real Madrid - op.a), rekao je Musa.

Istakao je da je sport jedini izvor radosti ljudima u BiH.

- Da, samo sport. Sada i fudbal, koji se uzdigao u Ligi nacija. U Bosni je sport skoro jedina stvar. Imamo sportiste na visokom nivou, ali nema mnogo podrške. Nadam se da će se to nešto promijeniti u narednih nekoliko godina.

Šta želite da budete za državu kao što je Bosna i Hercegovina? Šta želite da predstavite ljudima?

- Želim da budem, prije svega uzor, da radim stvari na pravi način. Biti dobar momak i pokazati ljudima da čak i iz Bosne, iz tamošnjeg malog grada, možete postići velike stvari u životu. Želim da budem primjer koji može da se prati, time što sam prije svega dobra osoba. A tek onda za košarku.

Bosna i Hercegovina je na minulom Eurobasketu savladala Sloveniju. Bila je to specifična utakmica za Musu koji je na drugoj strani imao Luku Dončića, također, nekadašnjeg igrača madridskog Reala.

- Slušaj, on mi je kao brat. Mi smo veoma dobri prijatelji. Često smo u kontaktu. Prije utakmice smo čak mnogo pričali o Real Madridu. Nismo pričali samo o igri, ali mi je preporučio restorane u Madridu i druge stvari koje treba raditi u Madridu, ali mislim da ih neću pominjati hahaha... 

Imamo prijateljstvo koje je počelo davno, i morali smo da odigramo tu utakmicu, to je normalno. Mislim da je to bila utakmica kao i svaka druga. Obojica želimo da pobijedimo. On je jedan od najboljih igrača na svijetu i želim mu sve najbolje u budućnosti, istakao je Musa te se dotakao odluke da potpiše ugovor sa Breoganom, što je na kraju ispalo odličan potez.

- Da, bila je to rizična odluka, ali moj agent, Miško Ražnatović i ja smo napravili veliki korak time što smo otišli ​​tamo, jer je gledao napred i projektovao moju budućnost. Bio je u fazonu: Idite u manji klub kao što je Breogan, pokažite ko ste i onda ćete se vratiti u velike klubove. I upravo se to dogodilo. Uvijek ću biti zahvalan ljudima iz Luga, Breoganu, što su mi dali priliku da budem ono što jesam. Bila je to odlična sezona.

Vaš sljedeći korak je Real Madrid. Vi ste MVP Endesa lige i to vas vraća u centar pažnje, borite se sa očekivanjima javnosti. Kako se borite sa tim?

- Sada sam mnogo zreliji. Mislim samo na uspjeh tima, na pobjedu Real Madrida. Na ličnom nivou... Mislim da svi već znaju kakav sam tip igrača. Da nije tako, ne bih sada bio u Real Madridu. Jedina stvar koju mislim je da Real Madrid osvoji što više titula, da dobijemo što više utakmica i ono što želim je da pomognem da se to ostvari. Na ličnom planu, vidjet ćemo kako će proći sezona, ali kao što sam rekao, najvažnije je da pobijedi Real Madrid. Trenutno je trener Čus Mateo. Svi smo uz njega, podržavamo ga i trudit ćemo se da izvršavamo njegove naredbe na terenu, rekao je Musa te se osvrnuo na savet koji mu je prije nekoliko godina dao Mirza Teletović i koji je glasio da je u svemu najvažnije strpljenje, kada je u pitanju nastup u NBA ligi.

- To je nešto što jako želim. Bio sam tamo tri sezone. Ali trenutno sam upravo potpisao ugovor sa Real Madridom i sva moja čula su fokusirana na to. Nikada ne znate šta se može dogoditi u budućnosti, ali trenutno sam potpuno fokusiran na ovo i ono što je pred nama. Došao sam u Real Madrid i sva moja koncentracija je ovdje. Kad prođe vrijeme, vidjet ćemo, ali za sada samo razmišljam o ovoj fazi - zaključio je Musa.

Učitaj još novosti