21. 09. 2022 - 19:28
XAVI POSTAVLJA DIKTATURU Uveo je novu pravilo u svlačionicu,...
907
Shares
XAVI POSTAVLJA DIKTATURU Uveo je novu pravilo u svlačionicu, ovo se više ne smije dovoditi u pitanje

XAVI POSTAVLJA DIKTATURU Uveo je novu pravilo u svlačionicu, ovo se više ne smije dovoditi u pitanje

21. 09. 2022 - 19:28
0
Shares

Xavijeva Barcelona dosta dobro stoji ove sezone i sa nekolicinom pojačanja postala je ozbiljan kandidat za titulu u Španiji nakon sezone u kojoj su zaista bili nemoćni naspram Real Madrida.

Barcelona igra sve bolje i bolje i čini se da je imenovanje bivšeg trenera Xavija za trenera bio pun pogodak.

Xavi ima dosta dobre taktičke zamisli, preferira ofanzivan i lijep nogomet, kakav Barca oduvijek i želi da igra, ali i ima veliko povjerenje od strane igrača iako je od nekih tek koju godinu stariji.

Sada je nekadašnji veznjak katalonskog kluba donio još jedno pravilo u svlačionici, a ono se možda neće dopasti igračima.

Prema novinaru Gabrielu Sanzu iz Mundo Deportiva, Xavi je postavio novo pravilo u svlačionici: niko ne može dovoditi u pitanje tehničke odluke glavnog trenera.

Recimo, Jules Kounde igrat će na poziciji desnog beka dok god Xavi bude htio. Frenkie de Jong će izaći kao defanzivni vezni jer je on najbolja opcija, iako bi igrač želio ofanzivniju ulogu.

Ovo pravilo vrijedi i za klupske veterane. Ako Gerard Pique, Jordi Alba i Sergi Busquets završe na klupi, moraju se pomiriti s tim.

S jedne strane, inovacija ima smisla, budući da je Xavi glavni trener, a ko ako ne on zna šta je najbolje za momčad. S druge strane, dugoročno to može dovesti do sukoba.

Primjerice, Kounde je imao običaj u medijima govoriti da mu je ugodnije igrati na poziciji srednjeg defanzivca nego na desnoj strani, dok Pique želi više da igra i da bude češće na terenu, mada Xavi ima sada drugačije stavove.

Ipak, Xavi je odlučio da se jedino on pita za sve, dok su kod prošlih trenera neki važniji i iskusniji igrači imali dosta utjecaja i imali su pravo glasa, te su zajednički pravili određene promjene u timu.

Barcelona u La Ligi ove sezone ima 16 bodova i na drugom je mjestu. Katalonci su upisali pet pobjeda uz jedan remi, a jedini s maksimalnim učinkom je ljuti rival Real Madrid.

Što se Lige prvaka tiče, tu je Barca deklasirala Plzen na startu grupne faze, da bi u drugom kolu izgubila od Bayerna s 2:0 u Minhenu, iako je bila bolji rival na terenu tokom prvih 45 minuta, ali je u nastavku primila golove.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti