20. 09. 2022 - 13:11
U EGIPTU SU BIJESNI ZBOG SALAHA I KRALJICE: Htio da se oprosti...
907
Shares
U EGIPTU SU BIJESNI ZBOG SALAHA I KRALJICE: Htio da se oprosti od pokojne Elizabete, A DOČEKALI GA NAPADI

U EGIPTU SU BIJESNI ZBOG SALAHA I KRALJICE: Htio da se oprosti od pokojne Elizabete, A DOČEKALI GA NAPADI

20. 09. 2022 - 13:11
0
Shares

Cijela Velika Britanija u ponedjeljak se oprostila od pokojne kraljice Elizabete II. 

Od nje se oprostio i Mohamed Salah, zvijezda Liverpoola i jedan od najboljih igrača ne samo engleske Premier lige, nego i cijelog svijeta. Njegova poruka ipak je izazvala lavinu ogorčenja među Egipćanima, koji su svjesni teške prošlosti i djelovanjem Britanije na istu.

"Ovog emotivnog dana, u mislima sam s kraljevskom porodicom", napisao je između ostalog Salah na Instagramu jučer, ne sluteći da će te riječi doprijeti do njegove zemlje i da će tamo biti bijesni zbog toga.

Salah je bio samo jedna od brojnih poznatih ličnosti koje su se na ovaj ili onaj način oprostile od kraljice koja je Britanijom vladala od 1953. godine.

Zašto su u Egiptu nezadovoljni Salahovim oproštajem od kraljice?

"Šta je tebi?", jedan je od komentara ispod objave, drugi je pak napisao: "Pročtiaj šta je učinila Arapima i njenu priču prije nego ovako nešto objaviš". "Doslovno je za*ebala i nas i cijeli svijet", dodaje treći.

"Pitaj djeda šta je radila, pa onda objavi ovu fotografiju", može se, između ostalih, pročitati u komentarima.

Zapažena je bilai ova poruka na egipatskom jeziku:

"Slušaj Mo, podržavam te od 2014. i nastavit ću te podržavati jer ti utjelovljuješ san koji je nekada bio moj i san mnogih od nas Egipćana. I znam da vam je rečeno da to učinite, da objavite, ali ne možemo opravdati činjenicu da je ona bila ta koja je pokrenula trostruku agresiju 1956. godine".

Sjećanje na Sueski kanal

Navijači su se u mislima vratili na Suesku krizu, koja je bila vojna agresija Velike Britanije, Francuske i Izraela na Egipat. Vojna djelovanja započela su u oktobru 1956. i trajala do početka novembra.

Međutim, sukob je počeo mnogo ranije. Radilo se o kontroli Sueskog kanala. Sagrađen je 1859. godine. Već 1882. dionice Sueskog kanala kupili su Britanci. Tek 1922. vratio se u posjed Egiptu, koji je stekao neovisnost nakon pada Osmanskog carstva.

Britanci su se ovamo vratili 1936.-1951. Kasnije je egipatski predsjednik Gamal Naser nacionalizirao kanal (1956.). Zbog toga je izbio rat protiv Egipta, koji je iz Sueske krize izašao kao pobjednik. Vojne operacije vratile su se 1967. i 1973. godine.

Sve to je na kraju dovelo do toga da navijači i ljudi iz Egipta napadnu Salaha jer je odlučio odati počast nedavno preminuloj kraljici Elizabeti.

Elizabeta II. pokopana je u krugu porodice i bez javnosti u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. u dvorcu Windsor. Kraljica je sahranjena kraj njenog muža princa Phillipa.

Izvor:sportsport

Učitaj još novosti