06. 09. 2022 - 13:51
Bivši prvak Evrope (33) primoran završiti karijeru
907
Shares
Bivši prvak Evrope (33) primoran završiti karijeru

Bivši prvak Evrope (33) primoran završiti karijeru

06. 09. 2022 - 13:51
0
Shares

Nekada odlični defanzivac Bayerna i standardni reprezentativac Njemačke Holger Badstuber primoran je završiti karijeru iako se očekivalo da će igrati mnogo duže i postići još veće uspjehe u životu.

Badstuber (33) osam godina igrao je seniorski nogomet za Bayern i za to vrijeme osvojio pregršt trofeja. S Bayernom je osvojio šest titula prvaka Njemačke, a postao je i prvak Evrope osvojivši Ligu šampiona 2013. godine.

Međutim, tada su počeli nevjerovatni problemi s povredama. Stuttgart mu je 2017. godine odlučio pružiti novu šansu, kada ga je doveo iz Bayerna, ali su se tu problemi s propuštanjem utakmica povećali.


U četiri godine upisao je samo 61 nastup u svim takmičenjima za Stuttagrt i isključivo je bio van terena. Popularne Švabe pustile su ga u Luzern, ali se nije naigrao ni u Švicarskoj. To mu je sve postalo naporno pa je odlučio prekinuti karijeru.
Vrlo talentovani defanzivac pretrpio je vrlo teške povrede tokom karijere i to u ključnim momentima kada je trebao dosegnuti svjetski vrh. Najveći užas pretrpio je u decembru 2012. godine kada je pokidao križne ligamente koljena, vratio se nakon šest mjeseci i ponovo pokidao potpuno iste ligamente.

Nakon toga pokidao je tetivu na lijevom bedru, a onda u 2015. godini je ponovo povrijedio isti dio mišića i morao je na operaciju. Zglob je povrijedio 2016. godine, a onda je imao problema s fizičkom formom. Kada se vratio, povrijedio je list i aduktor, a onda se pojavila i bolest.

U karijeri je zbog povreda propustio nevjerovatnih 212 utakmica, prema podacima Transfermarkta. Za kraj se oprostio emotivnim riječima.

"Na kraju se mogu osvrnuti na jedno vrlo uspješno poglavlje u mom životu, ali bih poželio da sam imao manje povreda", rekao je Badstuber.

Za reprezentaciju Njemačke odigrao je 31 utakmicu, a nastupao je na evropskim i svjetskim prvenstvima. S Bayernom je osvojio čak 16 trofeja.

Učitaj još novosti