06. 09. 2022 - 10:23
Edin Isanović za Sport.ba: Pogrešne odluke na Koševu dolaze na...
907
Shares
Edin Isanović za Sport.ba: Pogrešne odluke na Koševu dolaze na naplatu, poraz od Zrinjskog je uzdrmao mit o Dudiću

SPORTSKI NOVINAR O STANJU U FK SARAJEVO

Edin Isanović za Sport.ba: Pogrešne odluke na Koševu dolaze na naplatu, poraz od Zrinjskog je uzdrmao mit o Dudiću

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
06. 09. 2022 - 10:23
0
Shares

IFudbaleri Sarajeva ponovo su neprijatno iznenadili svoje navijače, jer su u nedjelju doživjeli težak poraz u Mostaru kod aktuelnog prvaka. Igrači Zrinjskog slavili su sa 4:1, iako je Bordo tim rano poveo.

Sarajevo je izgledalo potpuno nemoćno na terenu, a činilo se i bez pretjerane želje da se ozbiljnije suprotstavi Plemićima. Mnogi se pitaju šta to zaista na "Koševu" ne štima, jer igrači imaju ponajveće plate u državi, redovna primanja, apsolutno sve uvjete da ostvaruju znatno bolje rezultate.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

O ovoj temi odlučili smo razgovarati sa sportskim novinarom Edinom Isanovićem, koji je odlično involviran u dešavanja u Titovoj 38/b. 

"Poraz Sarajeva u Mostaru od 4:1 je bio izuzetno nelagodan za navijače tima s 'Koševa'. Također, ovaj poraz uzdrmao je mit o Feđi Dudiću. Strateg Sarajeva pokušao je zbuniti protivnika, a na kraju je zbunio sebe, učinivši previše loših poteza da bi uspio doći do pozitivnog rezultata. Pristalice bordo boje su razočarane, pitanja je mnogo, a Dudić se našao pod paljbom. Pristup igrača bio je ispod svakog nivoa i val kritika s razlogom ide prema treneru.

Drugi val kritika ide prema taktici gdje je Bordo tim izgledao potpuno bezidejno i bezopasno, pogotovo u drugom poluvremenu gdje su veći dio meča proveli u defanzivnom grču. Velika neprilika bila je povreda Muhameda Muse. No, jedan igrač nije ekipa ,ali jedan igrač može biti itekako značajan. Ipak, Sarajevo je u Mostaru palo kolektivno i individualno. Ipak, treba biti realan i reći da je Zrinjski bio favorit i prije meča. Međutim, teško je  ko očekivao četiri gola u mreži gostiju", rekao je Isanović.

Je li krajnje vrijeme da se upale crveni alarmi na Koševu i može li se spasiti sezona jer je očito da će borba za Evropu biti baš teška?

Isanović: Latinska polovica kaže: "Ako ne napreduješ, nazaduješ" ("Non progredi est regredi"). A Bordo tim ne napreduje. Premda je to bilo najavljeno i naznake su bile takve na samom startu. Pogrešni potezi, pogrešne odluke dolaze na naplatu. Alarm je polako bio upaljen nakon poraza od Igmana iz Konjica, koji je realno lošiji od tima sa Koševa, ali očigledno se nije ozbiljno shvatio. U FK Sarajevo ne postoji čovjek koji dobro poznaje fudbal, neka se niko ne naljuti. Čak su u prva tri kola igrali kvalitetno, ali za ostanak na vrhu tabele treba odigrati u kontinuitetu kvalitetno. Đokanović i saigrači, očito je, nisu to mogli. Nisu dorasli tom izazovu. One priče o dugom prvenstvu i velikom broju utakmica stoje, ali budimo realni prvi šef struke Dudić mogao bi hodati po tankoj žici u budućnosti. Nekadašnji igrač Sarajeva trebao bi znati da se na Koševu kiksevi u nizu ne opraštaju. Kako sada stvari stoje nakon devet kola, sve je neizvjesno, pa i izlazak u Evropu.

Šta je glavni razlog ovako loših igara Bordo tima, je li to do selektiranja igrača, do samog trenera, nekih vanjskih utjecaja ili nečeg drugog?

Isanović: Puno je promjena u ekipi i to mora ostaviti traga. Treba biti objektivan, ali je moralo i moglo puno bolje. Također, puno je i povreda. Osim toga, novi igrači, osim Ikića i Muse, pokazali su da su prinove, a ne pojačanja. Dudić je pokušao usaditi novi pristup, ali se ne vidi bitniji rukopis trenera i krupnije formacijske promjene. Tri poraza u devet kola, doveli su do realnog nepovjerenja javnosti prema struci i rukovodstvu kluba. Dakle, glavni razlog je nekvalitet... Stručni štab se prelako odrekao pojedinih igrača koji su nosili dres Sarajeva u prošloj sezoni. Odlasci Velkosog, Dupovca, Hebibovića, Bagarića, Bodula... Pa je li zaista niko od njih nema kvalitet za tim s Koševa? 

Vaš komentar na dosadašnji učinak Feđe Dudića, da li je ispunio očekivanja i treba li mu se dati još vremena?

Isanović: Da bi trener dobio kontinuitet, treba nešto i pokazati. Dudić je u Veležu pokazo da zna, kao mlad stručnjak osvojio je Kup BiH. Ipak, puno je teže voditi Sarajevo jer je pritisak ogroman. Osvojio je 14 od mogućih 27 bodova. To je 51,85 % uspješnosti. Po mom sudu premalo, jer je imao povoljan raspored i sada mu slijedi puno teži put da popravi dojam. Pogotovo što je sam birao igrača i imao vjerovatno najveću podršku od svih prethdnika posljednjih godina. Navijači na Koševu umorili su se od ''tjeranja'' stratega Marinovića, Sablića, Vasoskog... I svima je bio cilj da novi trener radi što duže.

Recimo, prošle sezone Sablić je nakon 9 kola osvojio isto 14 bodova, a imao je mnogo lošiju situaciju u klubu, čak je većio dio utakmica vodio s tribina, jer nija imao dozvolu za rad i uvijek mu je nedostajalo po nekoliko igrača zbog administrativnih problema. Iskreno, Dudiću treba dati podršku, ali i uslov da iz toliko kola osvoji minimalno toliko bodova. Ovo kako sada stoje stavari – nije dobro. Koliko god neki to pokušavali da uljepšaju. Zar mislite da bi Dinamo, Hajduk, Partizan ili Crvena zvezda trpili nekog trenera koji primi devet golova u dvije utakmice u domaćem prvenstvu. Koliko god se govorilo o procesu stvaranja ekipe i strpljenju, ja mislim da ne bi niti jedan klub od nabrojanih.

hadzibegic-1

Edin Isanović s nekadašnjom vedetom FK Sarajevo Farukom Hadžibegićem

Sarajevo je od samog početka u deficitu sa stoperima, a u finišu prijelaznog roka niko nije stigao. Može li se to obiti o glavu čelnicima kluba? 

Isanović: U svojoj autobiografiji Alex Ferguson je posebno naglasio: "Centralni odbrambeni igrači su bili temelji timova koje sam vodio u Manchester Unitedu. Uvijek štoperi. U njima sam tražio stabilnost i konzistentnost". Upravo se posljednji bedem pokazao kao najlošija karika Sarajeva. Previše grešaka koje su skupo koštale klub. Naravno, na to je najviše utjecala prodaja Nihada Mujakića, koji je nosio igru Bordo tim, a nije se reagovalo na vrijeme - da se dovede adekvatna zamjena. Sama činjenica da je klub primo 17 golova u devet dvoboja govori samo po sebi. Ili još bolje, primili su devet golova od Tuzla Cityja i Zrinjskog, klubova koji su pretedenti za vrh. Istovremeno, Bordo tim konstantno prima golove iz prekida, ne vidim da se išta promijenilo da se stvari poprave. S druge strane, bezopasni su u napadu iz prekida. Također, u prvih sedam kola ekipa nije postigla niti jedan pogodak u prvom poluvremenu, tek su to uspjeli protiv Leotara. Jasno je da dosta stvari ne funkcioniše. Govorim samo činjenice.

Zabrinjava svakako i veliki broj povreda ključnih igrača, a tek je početak sezone. Je li se to moglo izbjeći?

Isanović: Igrači se u principu povrjeđuju kada su nespremni ili pretrenirani /umorni. Svako kolo otpadne po jedan igrač, a to baš nije prirodno u klubovima gdje se ozbiljno radi. Dug je spisak povrijeđenih igrača: Musa, Suljić, Aničić, Salčin, Avramovski, bio je i Drobarov dva puta. Skoro pola tima. Mislim da nešto nije u redu. A to neka odgovori stručni štab. 

Navijači su poprilično izrevoltirani samim stanjem u klubu jer je očigledno da dosta stvari ne štima, pa i od samog vrha. Da li je gospodin Ismir Mirvić morao drugačije birati saradnike i ljude na ključnim pozicijama u samom klubu?

Isanović: Bit će još i uspona i padova, jer takav je fudbal. Uostalom, takav je život. No, da bi se napravio iskorak naprijed potreban je zdrav i dugoročno održiv projekat koji će voditi sposobni ljudi. Ovo posljednje je najvažnije – sposobni ljudi. Nije potreban neki neodrživi instant program. Također, neophodno je imati zajedništvo u klubu, povjerenje i povezanost svih koji svoj posao rade pošteno - najbolje što mogu. Imati zdravu sinergiju s navijačima. Učiti na greškama, a ne okretati glavu od kikseva koji su neizbježni. Gledati u budućnost s optimizmom, a ne s negativom koja će donijeti lošu atmosferu. Kada su na funkcijama ljudi koji tačno znaju šta raditi, klub ide korak po korak naprijed. Vjerovatno ovdje leži srž problema funkcionisanja FK Sarajevo. Poštujem predsjednika Ismira Mirvića i smatram da će donijeti najbolje odluke za klub.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti