05. 08. 2022 - 12:25
BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH DEFANZIVACA: "U ovom trenutku ne...
907
Shares
BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH DEFANZIVACA:

MATEJ RODIN

BIO JE JEDAN OD NAJBOLJIH DEFANZIVACA: "U ovom trenutku ne razmišljam o povratku u Premijer ligu BiH"

05. 08. 2022 - 12:25
0
Shares

Bivši fudbaler Željezničara Matej Rodin ušao je u posljednju etapu trogodišnjeg ugovora sa poljskom Cracovijom. Prije dolaska u Cracoviju, Rodin je sedam mjeseci proveo u prvoligašu Varaždinu, a u ugovoru s ovom hrvatskom ekipom imao je jako zanimljivu klauzulu.

Naime, klub koji ga je želio angažovati morao je Varaždinu na ime obeštećenja isplatiti po 5.000 eura za svaku utakmicu u kojoj je Rodin igrao za poljsku ekipu više od 45 minuta. Tako je došlo do cifre od 65.000 eura, što je obeštećenje koje je leglo na račun hrvatske ekipe, a na samom početku razgovora za Sport1 i Oslobođenje Rodin je otkrio koliko je zadovoljan dosadašnjim igrama u poljskoj ekipi.

- Zadovoljan sam svojim igrama u Cracoviji. Od samog dolaska u klub sam dobio povjerenje čelnih ljudi poljske ekipe. U dvije godine sam odigrao više od 60 utakmica, upisao sam tri pogotka i tri asistencije. Vjerujem da sam to njihovo povjerenje opravdao, kazao je Rodin.

Dolazak u Cracoviju za njega se pokazao kao pun pogodak, s obzirom na to da je postao nezamjenjiva figura u odbrani ove ekipe. Kao nagrada za sjajne partije koje je pružao na terenu, 26-godišnji fudbaler je proglašen za najboljeg igrača kluba za prošlu sezonu.

- Tako je, na otvaranju ove nove sezone sam na našem stadionu proglašen najboljim igračem kluba za prošlu sezonu. Odličan je osjećaj dobiti potvrdu da te tvoj klub i saigrači cijene i poštuju tvoj rad, odnosno doprinos na terenu, rekao je Rodin.

Ono što je bilo posebno interesantno u proteklom periodu, a ticalo se upravo Rodina i njegovog bivšeg kluba Željezničara, jeste potez koji je izazvao veliku pažnju bh. javnosti i medija. Naime, Damir Sadiković, bivši saigrač Rodina u Cracoviji, koji je nedavno potpisao ugovor sa srbijanskim klubom Kolubarom iz Lazarevca, upoznao je igrače poljske ekipe sa sjajnom akcijom članstva navijača Željezničara.

Zbog toga se veliki broj fudbalera ovog poljskog prvoligaša odazvao ovoj akciji i putem interneta uplatio članarinu, a među njima je bio upravo i Rodin. Pored njih dvojice, članovi FK Željezničar su postali Rivaldinho, Segiu Hanca, Jakub Jugas, Van Amersfoort Pelle, Karol Niemczycki, Otar Kakabadze, Lukaš Hroššo, Luis Rocha, Cornel Rapa, Michael Siplak, Mathias Hebo Rasmussen, Filip Piszcek, Filip Balaj i David Jablonsky.

- Veliki broj igrača Cracovije se učlanio. Dado se u to dao 100 posto, odnosno da što više fudbalera učestvuje u akciji. Naravno, ja sam učlanio pola svoje porodice. Sve nas vežu lijepe uspomene za to vrijeme. Svi smo sada Željezničar, poručio je Rodin.

Rodin je u ljeto 2019. godine realizovao transfer u Perugiju. Iako se na početku njegove epizode u Italiji očekivalo da će biti odlično pojačanje za ovu ekipu, on je ipak pao u drugi plan i nije dobio pravu priliku za igru u zvaničnim utakmicama u Seriji B.

Budući da je tokom svakog treninga sebi i struci kluba dokazivao da zaslužuje priliku i da treba da igra, on je ipak na kraju nije ni dočekao, pa je čak tokom sezone 17 mečeva presjedio na klupi za rezervne igrače. Prema njegovim riječima, sve se promijenilo kada je novi trener preuzeo ekipu po njegovom dolasku u klub. Međutim, iako se provedenog perioda u Perugiji nerado sjeća, ipak je iz svega toga nešto naučio, što će mu biti od koristi u budućnosti.

- Kada sam stigao u klub, na samom startu desila se promjena trenera. Mene nije bilo u planovima novog trenera, kazao je Rodin, a potom dodao:

- Italijanski treneri su poznati po dobrom poznavanju taktike. Vjerujem da je taktika koju sam u ovom klubu usvojio temelj napretka koji sam postigao danas.

Rodin je tokom perioda provedenog u Željezničaru imao profesionalan odnos tokom svakog treninga i utakmica, te je na dostojan način predstavljao dres kluba sa Grbavice. Prema riječima defanzivca, plavi su se u njegovo vrijeme razvijali u pravom smjeru, te je to na dugoročne staze bila odlična priča.

- Vjerujem da je to što je Željezničar imao u vrijeme gospodina Misimovića ono što trenutno fali klubovima u Premijer ligi BiH, odnosno oni moraju biti finansijski stabilni. Klubovi, također, moraju biti i poslovno-održivi klubovi, koji će ulagati u infrastrukturu i omladinski pogon, rekao je Rodin.

U plavom salonu stadiona Grbavice je prije nešto manje od mjesec održana sjednica Skupštine FK Željezničar. Tada je svakako najvažnija vijest bila ulazak američkog biznismena Eldina Diglisića u klub, koji je postao strateški partner plavih. Kako kaže fudbaler poljskog prvoligaša, iako nije toliko pratio priču oko ulaska Diglisića u klub, on se nada da će u narednom periodu doći bolji dani za Želju.

- Nadam se da će se razgovori Željezničara sa potencijalnim strateškim partnerom razviti u dobrom smjeru, odnosno da će klub napredovati i postepeno kroz godine rasti, poručio je Rodin.

Potom se osvrnuo na Premijer ligu BiH i nastupe bivšeg kluba, te je prokomentarisao iznenađenje koje su priredili igrači Željezničara u drugom kolu kada su savladali ekipu Zrinjskog u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom rezultatom 2:1.

- Uspio sam da uhvatim malo slobodnog vremena, pa sam pogledao i dio utakmice u Mostaru. Svaka im čast na borbi i želji koju su pokazali. Nadam se da će nastaviti sa dobrim igrama, istakao je Rodin.

Na pitanje da li se vidi za nekoliko godina ponovo u Premijer ligi BiH, te da li ima želju da ponovo dođe na Grbavicu i zaigra za Željezničar, Rodin je odgovorio da igrač nikad ne može znati gdje ga fudbal, odnosno njegova karijera može odvesti.

- Nikada ne znaš gdje te fudbal i karijera mogu odvesti. Međutim, u ovom trenutku ne razmišljam o povratku u Premijer ligu BiH, kazao je Rodin.

Njegova ekipa je odlično startovala u prvenstvu Poljske. Nakon tri odigrana kola ima maksimalan učinak, odnosno zabilježila je tri pobjede, što joj je na koncu donijelo devet bodova, uz gol-razliku 7:0. Prema njegovim riječima, niko u klubu se nije nadao ovakvom početku, ali ipak ovaj rezultat nije slučajnost.

- Ekipa se odlično posložila i prilično je mlada. Igrači su željni dokazivanja, dobrih rezultata i napretka, poručio je Rodin.

PLANOVI
Na kraju samog razgovora otkrio je kakvi su mu planovi za budućnost i da li su oni vezani za poljsku Cracoviju.

- Vjerujem da bi bilo dobro napraviti iskorak u karijeri. Hoće li to biti plasman u Evropu sa Cracovijom ili transfer bolju ligu, to u ovom trenutku ne znam. Međutim, ostaje još mjesec do kraja ljetnog prelaznog roka, pa ćemo da vidimo šta će biti. Ako dođe ponuda koja će biti zanimljiva klubu i meni, sve je moguće, zaključio je Rodin.

Podsjetimo, Rodin je fudbalsku karijeru počeo u GOŠK-u, a pored ovog kluba, Perugije, Varaždina i Željezničara, nosio je dresove zagrebačke Lokomotive, Šibenika, Alumunija i Zrinjskog.

Učitaj još novosti