02. 08. 2022 - 14:57
Politički stavovi uništavaju karijeru Enesu Kanteru: Znao sam...
907
Shares
Politički stavovi uništavaju karijeru Enesu Kanteru: Znao sam da ću platiti cijenu, ali ne kajem se

Politički stavovi uništavaju karijeru Enesu Kanteru: Znao sam da ću platiti cijenu, ali ne kajem se

02. 08. 2022 - 14:57
0
Shares

Poznati košarkaš Enes Kanter Freedom (30) ima ozbiljan problem jer ga zbog političkih stavova ne želi potpisati nijedan klub.

Turski igrač ima veoma otvorene stavove. Kritikuje sve ono što smatra da svijet ne želi da vidi, pa je zbog toga svom prezimenu dodao i prezime Freedom (sloboda).

Ipak, politički stavovi donijeli su mu ozbiljan problem. Niko ne želi da ga potpiše kako u NBA ligi, gdje je godinama igrao, tako i u Evropi. Kanter je o tome govorio tokom nedavne posjete Izraelu.

"Tržište je otvoreno prije mjesec dana. Dosad sam trebao imati dosta ponuda, ali ovog ljeta mi nije stigla nijedna", rekao je Kanter koji smatra su razlozi političke prirode jer je govorio protiv kineskih vlasti i o stradanju ujgurskih muslimana.

"Razlog što je tako je činjenica da sam govorio protiv onog što se dešavalo u Kini u proteklim mjesecima. Kinesko tržište je veoma bitan faktor za NBA biznis. Dozvolit će vam da govorite šta god želite sve dok im to finansijski ne naškodi. Čim napraviš nešto što im ne odgovara sklonit će te na stranu. To je tužno i neprihvatljivo", rekao je Kanter i dodaje:

"Znao sam da ću platiti određenu cijenu, ali se ne kajem. To su stvari koje su bitnije od men, bitnije od NBA, košarke. Dok ja igram u SAD-u, ljude ubijaju širom svijeta ili ih zatvaraju i muče u zatvorima. Ako je ovo žrtva koju trebam napraviti, spreman sam živjeti s tim".

Kanter je sasvim svjestan da će teško naći novi tim. Ne može ni kući u Tursku jer je označen kao terorista zbog povezanosti s pokretom FETO koji je proglašen za terorističku organizaciju u Turskoj.

"Imam 30 godina i mogu igrati još pet-šest sezona. Ne namjeravam se povući. U Tursku ne mogu, jer bi mi to bila karta u jednom smjeru. Ne mogu ući u Tursku, a Turkish Airlines je sponzor Eurolige. Ne mogu ni tamo. Volio sam gledati Panathinaikos i Maccabi Tel Aviv kao dijete", rekao je Kanter.

Profesionalnu karijeru Kanter je počeo u Fenerbahčeu. U NBA ligu je stigao 2011. godine kao treći pik NBA drafta i označen je kao jedan od najvećih potencijala generacije.

Međutim, nije ispunio očekivanja. Igrao je turski košarkaš solidnu ulogu u svim NBA ekipama, ali nije postao zvijezda kao što se očekivalo.

On je u prethodnih 11 godina nastupao po dva puta za Boston Celticse i Portland Trail Blazerse, a igrao je još za Utah Jazz, Oklahomu i New York Knickse. Kanter Freedom je u NBA karijeri na prosjeku od 11.2 poena i gotovo osam skokova u prosjeku.

Sportsport.ba

Učitaj još novosti