28. 06. 2022 - 16:50
Piquet rasistički uvrijedio Hamiltona, Formula 1 pružila...
907
Shares
Piquet rasistički uvrijedio Hamiltona, Formula 1 pružila podršku Britancu

Piquet rasistički uvrijedio Hamiltona, Formula 1 pružila podršku Britancu

28. 06. 2022 - 16:50
0
Shares

Izjava nekadašnjeg šampiona Formule 1 Nelsona Piqueta naišla je na kritike javnosti nakon što je rasistički uvrijedio vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona.

Piquet je u intervjuu za Hamiltona iskoristio portugalsku riječ "neginho" (eng. little ni**er) dok je govorio o dešavanjima na prošlogodišnjoj utrci u Formuli 1 između Britanca i nizozemskog vozača Red Bull Racinga Maxa Verstappena. Tada je došlo do sudara ovih rivala, Max je izletio sa staze, žestoko udario u barijeru te je završio u bolnici na pregledima, dok je Hamilton pobijedio uprkos kazni od 10 sekundi.

Piquet, koji je zapravo otac Verstappenove partnerice, modela Kelly Piquet, u razgovoru je uporedio incident s manevrom Ayrtona Senne u duelu s Alainom Prostom na stazi Suzuka u Japanu 1990. godine. Tom prilikom je dao rasistički komentar.

"Šta se dogodilo u Silverstoneu? 'Neginho' je skrenuo prema unutra i potom se odvezao dalje", rekao je između ostalog Piquet.

Njegov rasistički komentar je osudila Formula 1, Mercedes F1 tim i kompletna javnost.

"Diskriminacija i rasizam su neprihvatljivi u svakoj formi i nemaju mjesta u našem društvu. Lewis je nevjerovatan ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Neumorni trud da se poveća različitost i inkluzivnost je lekcija za sve nas i nešto je čemu smo svi posvećeni u Formuli 1", navodi se iz organizacije.

"Snažno osuđujemo rasizam i diskriminaciju. Lewis predvodi napore našeg sporta u borbi protiv rasizma, istinski je šampion u različitosti na stazi i van nje. Dijelimo viziju raznolike i inkluzivne konkurencije, a ovaj incident naglašava fundamentalnu važnost nastavka težnje ka svjetlijoj budućnosti", poručili su iz Mercedesa.

Hamilton se također oglasio na Twitteru.

Fokusirajmo se na promjeni mentaliteta", napisao je na portugalskom, a potom se oglasio i na engleskom jeziku.

"To je više od jezika. Ovakvi arhaični načini razmišljanja se moraju promijeniti i nemaju mjesta u našem sportu. Okružen sam tim stavovima i bio sam meta cijelog života", dodao je Hamilton.

 

Klix.ba

Učitaj još novosti