27. 06. 2022 - 23:24
OPAAAAA: Otkrivena tajna hit fotografije partije šaha Diega...
907
Shares
OPAAAAA: Otkrivena tajna hit fotografije partije šaha Diega Simeona, ipak se nije obrukao

SAMOUBILAČKI ŠAH

OPAAAAA: Otkrivena tajna hit fotografije partije šaha Diega Simeona, ipak se nije obrukao

27. 06. 2022 - 23:24
0
Shares

Trener Atletico Madrida Diego Simeone našao se u centru pažnje nakon što je objavio fotografiju s odmora na Maldivima igrajući šah sa sinom, a fotografija je postala hit na internetu i argentinski stručnjak je optužen da ne poznaje pravila šaha. Ipak, čini se da je to bilo pogrešno.

Poznavaoci ove igre tvrdili su da se Cholo oglušio o pravila ističući da nema kralja i da je ploča okrenuta naopako, jer prvo polje desno od igrača mora biti bijelo.

Drugi korisnici su istakli da njegov sin ima tri pješaka u nizu, ali stručnjak za tu temu demantovao je neuspjelo i nepotrebno trolanje Argentinca.

Julio Montes na Twitteru je objasnio da se modalitet šahovske igre koji su odabrali trener Atlética Madrida i njegov sin "samoubilački šah".

"Simeone se godinama tako igra sa svojom djecom, ali ne znajući šta igraju, Kasparovi na Twitteru odmah su ga osudili", napisao je Montes.

Kako se igra samoubilački šah?
Također je poznat kao antišah ili šah ubica. To je popularna šahovska varijacija u kojoj je cilj svakog igrača izgubiti sve svoje figure. Glavno pravilo ovog modaliteta je da su igrači dužni jesti protivničke figure kada imaju priliku, pa se može igrati i bez kralja.

Nema šaha ili mata, a strategija je prisiliti protivnika da uzme sve vaše figure. Svjetski prvak u samoubilačkom šahu je Florentin Olteanu.

Učitaj još novosti