30. 05. 2022 - 23:12
NOVAK SVE IMA U SVOJIM RUKAMA DA OSTANE LIDER Hercegovac u...
907
Shares
NOVAK SVE IMA U SVOJIM RUKAMA DA OSTANE LIDER Hercegovac u četvrtfinalu Roland Garrosa! Pregazio je drugog igrača svijeta

PARIZ

NOVAK SVE IMA U SVOJIM RUKAMA DA OSTANE LIDER Hercegovac u četvrtfinalu Roland Garrosa! Pregazio je drugog igrača svijeta

30. 05. 2022 - 23:12
0
Shares

Marin Čilić pobijedio je drugog tenisera svijeta i drugog nositelja Roland Garrosa Daniila Medvedeva sa 6:2, 6:3, 6:2 i plasirao se u četvrtfinale pariškog Grand Slama. Za mjesto u polufinalu igrat će protiv sedmog nositelja Andreja Rubljova.         

Bio je ovo četvrti međusobni meč hrvatskog i ruskog tenisera te premijerna pobjeda Čilića koji nastavlja sa sjajnim igrama u Parizu ove godine. U četiri dosadašnje pobjede ispustio je samo jedan set i to protiv Mađara Fucsovicsa. Protiv Balazsa je izgubio tek tri gema, protiv Simona pet, a protiv Medvedeva sedam gemova.

Sjajno je Čilić odradio cijeli meč te nije dozvolio drugom nositelju Roland Garrosa nikakvu šansu. U prve dvije dionice Čilić je imao tri break prilike i sve je tri iskoristio, dok Medvedev nije ni došao u šansu za uzimanje servis gema suparnika.

U oba slučaja Čilić je prve break gemove u setovima radio u isti trenutak, kod vodstva 3:2. S tim da je u prvom setu napravio još jedan za 6:2, dok je u drugom setu tek nešto malo duže odolijevao ruski tenisač. Uvodna dva seta bila su gotovo tek za sat vremena igre.

U trećem setu Međugorac nije nimalo spuštao gas, štoviše, sva drama isparila je vrlo brzo s terena jer je 20. nositelj Čilić osvojio četiri gema u nizu i time potpuno slomio uglednog suparnika. 

U četvrtfinalu Čilić će igrati protiv sedmog nositelja Andreja Rubljova kojem je Talijan Sinner predao meč početkom trećeg seta i nakon 1:1 u setovima. U karijeri su Čilić i Rubljov igrali šest puta te Rus ima prednost 4:2, no posljednji meč dobio je Čilić. Dogodio se on početkom ove godine na Australian Openu, a hrvatski teniser je slavio 7:5, 7:6(3), 3:6, 6:3.

Poraz Medvedeva otvara put Đokoviću da sačuva prvo mjesto i poslije grend slema u Parizu. Doduše, to mu neće biti lako ali je bar sudbina u njegovim rukama. Medvedev je izgubio 180 bodova pošto je prošle godine ispao u četvrtfinalu Rolan Garosa, pa će imati 7.800 bodova poslije ovog turnira.

Novak Đoković trenutno ima 8.660 bodova i brani 2.000 bodova osvojenih titulom prošle godine. Dakle, Novak mora da osvoji Rolan Garos kako bi produžio boravak na prvom mjestu.

Podsjetimo, Đoković je danas započeo 372. sedmicu na vrhu liste najboljih tenisera na svetu i nedostaje mu još šest sedmica kako bi postavio apsolutni rekord u svijetu tenisa. Đoković je odavno nadmašio najbolji rezultat u muškoj konkurenciji i 310 sedmica koliko je Rodžer Federer upisao.

Učitaj još novosti