28. 05. 2022 - 23:29
KRALJ JE IPAK KRALJ Liverpool imao neviđenu dominaciju, ali...
907
Shares
KRALJ JE IPAK KRALJ Liverpool imao neviđenu dominaciju, ali Courtois je čuda činio: Real je po 14. put na krovu Evrope

LIGA PRVAKA

KRALJ JE IPAK KRALJ Liverpool imao neviđenu dominaciju, ali Courtois je čuda činio: Real je po 14. put na krovu Evrope

28. 05. 2022 - 23:29
0
Shares

Veliko finale Lige prvaka između Liverpoola i Real Madrida odigrano je večeras na Stade de Franceu, a pobjeda je pripala Kraljevima rezultatom 1:0.

Bilo je ovo 17. finale Lige prvaka za Kraljeve koji su zahvaljujući pogotku Viniciusa Juniora iz 59. minute susreta osvojili svoj 14. trofej najelitnijeg klupskog fudbalskog takmičenja.

Redsi su u startu meča znatno bolji, ali golova u prvom dijelu nije bilo. 

Prvu veliku šansu smo vidjeli  u 15. minuti, kada je Salah šutirao sa samo pet metara, ali mu je Courtois maestralno odbranio.

3042123-profimedia0695303541-lsFoto: PROFIMEDIA

Pet minuta poslije još veća šansa, ali šut Manea čudesno Belgijanac odbija u stativu.

Tako je Thibaut glavni krivac što još nema golova večeras...

3042121-profimedia0695302575-ffFoto: PROFIMEDIA

Najbolja prilika i šansa za Real Madrid bila je u 43. minuti utakmice kada je Karim Benzema u konačnici i postigao pogodak, ali je isti poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Gol je poništen nakon asistencije VAR-a i to zbog toga što je Benzema u momentu dodavanja bio iza golmana Liverpoola, no sama odluka je u velikoj mjeri podijelila fudbalsku javnost, te su je neki nazvali pogrešnom, argumentirajući to riječima da je loptu Benzemi dodao fudbaler Liverpoola Fabinho, a ne igrač Reala Valverde. 

Bilo kako bilo odluka je donesena te se na pauzu u prvom poluvremenu otišlo sa rezultatom 0:0. 

U nastavku utakmice nastavljeno je sa velikim oprezom u igri, a onda se sve promijenilo u 59. minuti. Real Madrid je odigrao fenomenalnu akciju, Federico Valverde je uputio prizeman centaršut na drugu stativu gdje je loptu dočekao zaboravljeni Vinicius Junior koji je mirno šalje u mrežu za 1:1. 

Primljeni gol je očekivano natjerao igrače Liverpoola da sve karte bace u napad, a to im je ubrzo donijelo kvalitetne šanse. Oba puta je golu Real Madrida prijetio Mohamed Salah i to u 64. i 69. minuti, no fenomenalni Courtois je oba puta bio na visini zadatka i spašavao svoj gol. 

Nova šansa uslijedila je u 80. minuti kada su Redsi odigrali veoma lijepu kombinaciju, ali ponovo se Courtois ispostavio nesavladivim i krajnjim naporima odbranio pokušaj Jote. 

Samo minut kasnije Keita je dobio savršen povratni pas na ivici šesanesterca i imao sasvim dovoljno vremena i prostora da uputi kvalitetan šut, ali je loptu zahvatio katastrofalno i poslao je preko gola. 

To nije bio kraj uzbuđenjima, jer je samo nekoliko trenutaka nakon toga stopostotnu priliku imao Salah, no nevjerovatni Courtois je najboljom odbranom na utakmici zaustavio njegov udarac.

Liverpool je i do kraja utakmice pokušavao na sve načine doći do poravnanja, ali ih je Real Madrid u tome vrhunski spriječavao, a kontranapadima u nekoliko navrata dolazio u opasne prilike za postizanje drugog gola.

Ipak, rezultat se više nije mijenjao i Kraljevi su uspjeli sačuvati prednost te doći do 14. trofeja Lige prvaka.

Učitaj još novosti