20. 05. 2022 - 19:43
Koeman se penzionisao: "San sam ispunio u Barceloni"
907
Shares
Koeman se penzionisao:

Koeman se penzionisao: "San sam ispunio u Barceloni"

20. 05. 2022 - 19:43
0
Shares

Ronald Koeman saopštio je kako više neće trenirati nijednu ekipu.

Nakon što je u novembru prošle godine završio epizodu na klupi Barcelone koja je trajala gotovo godinu i po, Koeman je razočaran i više nema namjeru da radi u klupskom fudbalu.

"Ispunio sam jedan san - da treniram Barcu. Više neću voditi nijedan drugi klub, sada ću se posvetiti reprezentaciji Nizozemske", rekao je Koeman.

Koeman je upravo zbog Barcelone napustio klupu reprezentacije. Međutim, u Fudbalskom savezu ove zemlje odlučili su ga ponovo angažovati i nakon Svjetskog prvenstva u Kataru on će preuzeti tim od legendarnog Louisa van Gaala koji se povlači zbog teške bolesti.

U klupskoj karijeri Koeman je pored Barcelone vodio veliki broj klubova. Prvi samostalni angažman imao je u Vitesseu, a zatim je radio u Ajaxu, Benfici, PSV-u, Valenciji, AZ Alkmaaru, Feyenoordu, Southamptonu i Evertonu.

Ne može se ovaj 59-godišnjak pohvaliti nekim velikim dostignućima u trenerskoj karijeri. Titule je osvajao s Ajaxom i PSV-om, a dodao je još trofeje u Kupu Kralja s Valencijom i Barcelonom.


Ronald Koeman otpušten je u Barceloni krajem oktobra prošle godine, a na mjesto trenera katalonskog velikana sjeo je Xavi Hernandez.

Koeman se nedavno naslađivao lošom formom Barce i tvrdi kako je u klubu sve isto kao kad je i on bio tu, ali i da je ekipa mnogo dalje iza Real Madrida.

"Nisam imao podršku predsjednika kluba. Nadam se da je Xavi ima jer je klupska legenda", počeo je priču Koeman i nastavlja:

"U klubu je ista situacija kao kad sam i ja bio tu. Promjena trenera nije uvijek najbolje rješenje. Nisam pričao previše iz poštovanja prema klubu, ali kada sam odlazio Real je imao osam bodova prednosti, sad je prednost udvostručena. Kritikovali su me jer sam doveo Luuka de Jonga, a on je donio pet ili šest bodova u posljednjim minutama utakmica", istakao je Koeman.

"Knjigu mogu napisati o svemu što nam se dešavalo. Covid, odlazak predsjednika, nemogućnost dodvođenja predsjednika. Izgubili smo Messija, Griezmanna.

Ronald Koeman je za nešto više od godinu dana Barcelonu vodio u 67 utakmica. Ostvario je 39 pobjeda, 12 puta su utakmice završavale bez pobjednika i doživio je 16 poraza.


Sportsport.ba

Učitaj još novosti