17. 05. 2022 - 18:19
PRODAJA SENZACIONALNO PROPADA? Novi potres na Ostrvu: Britanci...
907
Shares
PRODAJA SENZACIONALNO PROPADA? Novi potres na Ostrvu: Britanci

SKY SPORTS JAVLJA

PRODAJA SENZACIONALNO PROPADA? Novi potres na Ostrvu: Britanci "pritegli" Abramoviča, Čelsiju prijeti izbacivanje iz Premijer lige

17. 05. 2022 - 18:19
0
Shares

Kako piše "Skaj sport", prodaja Čelsija vrijedna pet milijardi evra mogla bi da propadne. Umjesto u ruke američkog konzorcijuma na čelu sa biznismenom Todom Bolijem, aktuelni prvak Evrope mogao bi da završi "na ledu".  

Naime, britanske vlasti još nisu dale specijalno odobrenje za realizaciju ove enormne kupovine, a razlog je taj što, prema njihovim riječima, "nisu dobili pisane garancije od strane Romana Abramoviča da će kompletan neto prihod proslijediti u dobrotvorne svrhe", kao i da će prije svega otpisati dug od dvije milijarde evra koje klub ma prema njemu na ime brojnih pozajmica tokom godina! 

U prevodu, nisu dobili dovoljno dokaza da će Abramovič predati svoju fudbalsku mašineriju za džabe, tj. da od kluba u koji je uložio dvije decenije rada neće uzeti ni jedan jedini cent. Pomenuti izvor navodi da je konačni rok za okončanje transakcije kraj maja, a da ako se do tada ne bude ništa dogodilo - posao propada! Čelsi je saopštio da očekuje da se proces prodaje zvanično završi krajem maja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

Prodaju moraju da odobre britanska vlada i rukovodstvo engleske Premijer lige. Vlada je Čelsiju izdala specijalnu licencu za rad, a Nejdin Doris, ministarka kulture nedavno je izjavila da Čelsi trenutno troši "pozajmljeno vrijeme" i da proces prodaje mora što prije da se završi.

Ako se to dogodi, Čelsi bi mogao da započne narednu sezonu sa prinudnom upravom, što bi mogla da bude i najblaža opcija po Plavce, s obzirom da su ostale varijante kudikamo radikalnije: izbacivanje iz Premijer lige i proglašenje bankrota.

"Ovo je najznačajniji trenutak otkako je oglašena prodaja kluba, a Bolijev konzorcijum uvjeren je da će uspješno privesti kraju jedan od najskupljih poslova u istoriji sporta. Odobrenje Premijer lige ne bi trebalo da predstavlja problem, a i britanskoj vladi je u interesu da se proces prodaje što prije završi. Iako je drugi potencijalni kupac, Džim Retklif izrazio bojazan što će glavnu ulogu imati privatna firma u Bolijevom konzorcijumu.

Čelsi je dobio garancije da će se ova grupa obavezati da će bar 10 godina biti vlasnik kluba. Pored toga, u narednih 10 godina, novi vlasnici neće sebi isplaćivati dividende. To je urađeno da bi se klub i i navijači uvjerili da je ovaj posao drugačiji od onoga kada je porodica Glejzer iz Amerika kupila Mančester Junajted. Prema mojim saznanjima, postojaće i granica do koje će klub moći da se zaduži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

S obzirom na to da saga oko promjene vlasnika traje već mjesecima, Roman Abramovič je zadužio ljude od povjerenja da vode klub dok je on u izgnanstvu (ne može da uđe u Veliku Britaniju zbog zabrane tamošnjih vlasti). Abramoviču je oduzeta i kompletna imovina. Uprkos takvom stavu Britanaca, Abramovič je pristao da se odrekne kluba i novac da u dobrotvorne svrhe, ali bez pisane potvrde, posao ne može da bude završen", piše u tekstu.

U cijelu priču umiješao se i politički vrh Velike Britanije. Vlasti su kao posrednika u megalomanskoj transakciji pozvale nekadašnjeg državnog sekretara Džordža Ozborna. "Skaj Sport" podvlači da je sklopljen dogovor po kome kupac Čelsija, Ted Boli, neće moći da isplaćuju dividende ili uzima provizije u narednoj deceniji!

Ovo je paket nazvan “anti-Glejzer klauzula“ kako bi se spriječila sudbina Mančester junajteda zbog svih kontroverzi koje su se dogodile otkako su klub preuzeli američki vlasnici 2005. godine. Boli predvodi konzorcijum, ali će vlasništvo nad većinom dionica biti u rukama kalifornijske firme Klirlejk Kapital (Clearlake Capital). U konzorcijumu su još američki milijarder Mark Volter, suvlasnik LA Dodžersa, kao i švicarski biznismen Hansjerg Vis.

Učitaj još novosti