14. 05. 2022 - 11:33
Evo čega se odrekao Coutinho da bi napustio Barcelonu
907
Shares
Evo čega se odrekao Coutinho da bi napustio Barcelonu

Evo čega se odrekao Coutinho da bi napustio Barcelonu

14. 05. 2022 - 11:33
0
Shares

Aston Villa je odlučila otkupiti Philippea Coutinha od Barcelone za 20 miliona eura te je Brazilac potpisao ugovor do 2026. godine nakon što je u januaru došao na posudbu i u 16 utakmica zabio četiri gola uz tri asistencije. Steven Gerrard je oduševljen s njim i Villa je uspjela s Barcelonom dogovoriti transfer.

Tako se Barca konačno riješila igrača kojeg je u januaru 2018. godine Liverpoolu platila čak 135 miliona eura. Brazilac nikad nije opravdao očekivanja te je u 106 utakmica zabio 25 golova i upisao 14 asistencija. Bio je i na posudbi u Bayernu te je čak zabio Barci u demoliranju 8:2 u četvrtfinalu Lige prvaka i klub s Camp Noua stalno je tražio način da ga se riješi.

Coutinho se na kraju skrasio u Aston Villi nakon što je izrazio želju da ponovno zaigra u Premier ligi. No, da bi se to ostvarilo, morao se odreći velikih primanja. Daily Mail je objavio da će Coutinho u Aston Villi zarađivati oko 7.5 miliona eura po sezoni, što je 70 posto manje u odnosu na 24 miliona eura po sezoni, koliko je imao u Barceloni.

Aston Villa, jasno, nije mogla ponuditi ni blizu tog iznosa, ali su na kraju sve tri strane zadovoljne ovim transferom. Villa jer je dobila odličnog igrača, Coutinho jer je našao klub u kojem se dobro osjeća i Barcelona jer je s budžeta skinula njegovu veliku platu i tako si otvorila mogućnost da nekog potencijalno novog igrača bolje plati.

No Coutinho će ostati zapisan kao najveći Barcelonin promašaj. Klub je njemu izgubio 115 miliona eura samo na odšteti te još nešto manje od 100 miliona eura na igračevu platu svih ovih godina. Ousmane Dembele je drugi na tom popisu, ali Francuz se pod Xavijem potpuno probudio i vjerovatno će duže vrijeme ostati u Barceloni.

Učitaj još novosti