12. 05. 2022 - 16:21
Ukrajinski teniser koji je otišao u rat: Ne mogu vam opisati...
907
Shares
Ukrajinski teniser koji je otišao u rat: Ne mogu vam opisati mržnju, znam šta bih s ruskim vojnikom

Ukrajinski teniser koji je otišao u rat: Ne mogu vam opisati mržnju, znam šta bih s ruskim vojnikom

12. 05. 2022 - 16:21
0
Shares

Mjesec dana nakon što je nastupio na Australian Openu, ukrajinski teniser Sergij Stahovski odazvao se pozivu i stao u odbranu svoje domovine. Kaže da je promijenio stavove s početka rata.

Stahovski se odmah javio organizatorima odbrane Ukrajine, a stacionirali su ga u Kijev. Nije prošao nikakvu vojnu obuku, ali pokušava pomoći koliko god može.

U razgovoru za BBC Stahovski je otkrio da ne bi imao dilemu kada bi na ulici sreo ruskog vojnika, a do takvog stava je došao nakon što je vidio šta Rusi rade u gradu Buča.

"Stvari koje su radili i način na koji su to radili su neljudski. Ne mogu vam opisati mržnju koju osjećam prema ruskoj vojsci. Ljudi koji su tamo živjeli, nisu to zaslužili. Oni nisu bili dio ovog rata. Nisu željeli sudjelovati. Bili su samo civili i nisu imali priliku živjeti. Ne bih imao dilemu kada bih vidio ruskog vojnika. Kad ga vidim, znam što ću učiniti", rekao je Stahovski otvoreno.

Otkrio je da mu je supruga bila izrevoltirana kada je čula odluku o tome da će učestvovati u ratu.

"Znao sam koji će biti moj prvi korak, a to nije bio odgovor kojeg je supruga htjela čuti. Uzrujala se zbog toga. Ja sam igrao Davis Cup za Ukrajinu s ponosom skoro 17 godina tako da ne vidim kako bih mogao biti privilegovan da se ne miješam u ono što se događa u mojoj zemlji", dodaje Ukrajinac.

Ističe da je u rat pobjegao od svoje djece. Samo ga je jedan sin vidio.

"Zapravo, iskrao sam se i pobjegao u rat. Djeca su čitala i gledala animirani film, pa ih nisam ometao. Najmlađi sin me vidio kako odlazim i pitao 'Tata, gdje ćeš?'. Imao sam ruksak i rekao da se odmah vraćam", zaključuje Stahovski.

Učitaj još novosti