11. 05. 2022 - 11:18
NAVIJAČI SU GA MRZILI, A SVE SE PROMIJENILO 27. FEBRUARA Do...
907
Shares
NAVIJAČI SU GA MRZILI, A SVE SE PROMIJENILO 27. FEBRUARA Do jučer je bio promašaj stoljeća. Sad je srušio Messija i oduševio čarolijom

OUSMANE DEMBELE

NAVIJAČI SU GA MRZILI, A SVE SE PROMIJENILO 27. FEBRUARA Do jučer je bio promašaj stoljeća. Sad je srušio Messija i oduševio čarolijom

Index.hr
11. 05. 2022 - 11:18
0
Shares

Ousmane Dembele, krilni napadač Barcelone, spektakularni preporod potvrdio je i na utakmici protiv Celte u 36. kolu La Lige. Namjestio je dva gola za pobjedu 3:1, kojom je Barca osigurala Ligu prvaka iduće sezone.

Čudesno preobraženom Dembeleu ovo je čak četvrta prvenstvena utakmica ove godine na kojoj je namjestio dva gola, a od početka 2022. ima 11 asistencija. Po tome je rekorder liga Petice, točnije protiv Celte je nadmašio Lionela Messija, s kojim je do sinoć dijelio prvo mjesto s po devet dodavanja za gol u najjačim ligama.

Čak četvrta utakmica ove godine na kojoj je namjestio dva gola
Međutim, još više nego asistencijama Dembele je Camp Nou oduševio akcijom pred kraj prvog dijela, kada je driblingom i rolanjem petom po travi povaljao dvojicu suparničkih igrača. Tako je zaslužio ovacije Barcinog stadiona. 

Istog onog stadiona koji se donedavno tresao od zaglušujućih zvižduka njemu. Barcelonisti su tada bili bijesni na igrača koji je bio na transfer-listi, a klub ga se doslovno očajnički pokušavao riješiti. 

Potezi kojima je u delirij bacio Camp Nou. Isti onaj koji ga je do jučer prezirao - klikom na riječ OVDJE ih pogledajte

Dembele je u ljeto 2017., malo nakon 20. rođendana, postao najskuplji nogometaš u povijesti Barcelone, koja ga je iz Borussije Dortmund dovela za 140 milijuna eura. Četiri i pol razočaravajuće godine kasnije u Barceloni je igrao tako da ga Transfermarkt procjenjuje na 30 milijuna eura ili manje od četvrtine iznosa koliko je plaćen.

Zbog ozljeda je propustio čak 102 utakmice otkako je u Barceloni, ali i kada je bio zdrav, nije igrao onako kako se od njega očekivalo, pa je najviše vremena proveo na klupi. Ove sezone je do kraja veljače samo sedam puta nastupio kao prvotimac. Barcelona ga je dugo pokušavala zadržati produljenjem ugovora koji mu istječe 30. lipnja.

Plaćen 140 miliona eura, propustio 102 utakmice

To je htjela kako bi eventualnom revitalizacijom njegove karijere povratila barem djelić bogatstva koje je uložila u njega, ali sada je ostala i bez mrvica koje se za njega nadala dobiti zimskom prodajom.

Naime, Dembele je krajem siječnja, nakon što mu je Barcelona mjesecima nudila novi ugovor, odbio sve njene ponude i klub je tada objavio da odmah mora otići. Međutim, u deset preostalih dana prijelaznog roka Barcelona nije našla nikoga tko bi uzeo Dembelea, pa ga je morala zadržati.

Navijači Barcelone, koji su i do tada zbog svega navedenog zviždali Dembeleu, na ovo su pobjesnili na njega. Zato što je najveći promašaj u povijesti Barcelone, kako zovu Dembelea, zavlačio klub mjesecima, a onda rekao da ne želi produžjiti ugovor.

Navijači su ga mrzili sve do zadnjih 25 minuta utakmice 27. februara

Tako je klub u teškoj financijskoj situaciji ostavio bez dvostrukog olakšanja - rješavanja njegove velike plaće i povrata barem malog dijela stotina milijuna ukupno utrošenih na njega. Ovo su razlozi zbog kojih su navijači Barcelone dočekali Dembelea žestokim zvižducima prije i tijekom utakmica protiv Atletica i Napolija.

Camp Nou tresao se od zvižduka i 27. veljače u 67. minuti derbija 24. kola La Lige, u kojem je Barcelona igrala protiv Athletica. Tada je, naime, objavljeno da u igru ulazi omraženi Ousmane Dembele. To je uradio pri vodstvu Barcelone 1:0. 23 minute koje su uslijedile najveći promašaj Barcelone u povijesti odigrao je kao čovjek od 140 milijuna eura. Zabio je jednu golčinu, a dva gola je odlično namjestio.

Samo šest minuta po ulasku s klupe sjajno je zabio. Ljevicom s lijeve strane kaznenog prostora, gotovo iz kuta, zakucao je loptu pod prečku. U sudačkoj nadoknadi je sa suprotne strane i drugom nogom savršeno poslužio prvo Luuka de Jonga, a onda i Memphisa Depaya za konačnih 4:0.

 

Nevjerovatno i ekspresno uskrsnuće Dembelea za preporod Barcelone 

I od tada su se zvižduci pretvorili u ovacije. Utakmica protiv Athletica označila je početak velikog Dembeleovog preokreta. S transfer-liste se spektakularno vratio na desno krilo Barcelone. Od tamo je u zadnjih 13 prvenstvenih utakmica namjestio čak 11 golova, od čega dva zadnja protiv Celte, za pobjedu za spas sezone.

Jedan je od najzaslužnijih što se Barcelona s 11 pobjeda u tih 13 utakmica s petog popela na drugo mjesto. Dembele je na tom putu, između ostalog, namjestio dva gola u razbijanju Reala (4:0) na Bernabeuu te jedini za pobjedu u drugom derbiju, protiv Seville.

Od promašaja stoljeća s transfer-liste do rušitelja Messija i Benzeme

Ousmane Dembele je tako ekspresno i čudesno uskrsnuo od neželjenog i tjeranog najskupljeg promašaja u povijesti Barcelone do najboljeg asistenta La Lige i liga Petice. U španjolskom prvenstvu namjestio je ukupno 13 golova, dva više od Karima Benzeme.

Međutim, Dembele, koji je ove sezone zbog ozljeda i korone propustio 15 prvenstvenih utakmica, u La Ligi je odigrao čak 10 utakmica manje od Realovog najboljeg igrača, strijelca i asistenta. Što se tiče pet najjačih europskih liga, do jučer otpisani Dembele ispred je još jednog genijalca, spomenutog Messija.

Učitaj još novosti