11. 05. 2022 - 14:26
Lijepa ruska sportašica i olimpijska pobjednica istupom...
907
Shares
Lijepa ruska sportašica i olimpijska pobjednica istupom zgrozila svijet, pogledajte njenu poruku iz Moskve

INVAZIJA NA UKRAJINU

Lijepa ruska sportašica i olimpijska pobjednica istupom zgrozila svijet, pogledajte njenu poruku iz Moskve

11. 05. 2022 - 14:26
0
Shares

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u ponedjeljak dugoočekivani govor nakon vojne povorke u Moskvi, na kojoj se slavila 77. obljetnica pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Istaknuo je da se Zapad pripremao na invaziju Rusije i da su u Ukrajini djelovali preventivno.

A na paradi bili su brojni ruski sportaši koji su dali podršku režimu. Neki su nosili kontroverzni simbol Z, slovo koje je na ruskim tenkovima i vozilima dok napadaju Ukrajinu.

Osvajač olimpijske zlatne medalje, gimnastičar Nikita Nagornji, marširao je na paradi koja se svake godine održava na moskovskom Crvenom trgu u sjećanje na pobjedu Rusije nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Putin je rekao da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravodobna mjera te je jedina ispravna odluka.

– Zapad se pripremao za još jednu invaziju. Zbog toga smo napravili preventivni udar – rekao je ruski predsjednik ustvrdivši da je sukob u Ukrajini izazvao NATO.

Na paradi je bila i Angelina Melnikova, još jedna olimpijska pobjednica. Melnikova, gimnastičarka koja je osvojila ekipno zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, primijećena je kako pozira s ratnim simbolom Z. Ta se fotografija pojavila na društvenim mrežama i izazvala dosta pozornosti i reakcija.

fa9a36aff06bad7278ba

Strani mediji prenose da su na paradi bili i olimpijski pobjednici u hrvanju Roman Vlasov i Musa Evloev.

Plivač Jevgenij Rilov, koji je osvojio dva zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije nazočio paradi, ali je na društvenim mrežama podijelio svoju podršku Putinu, piše Večernji list.

"Ne sramim se što sam Rus. Ponosno vadim svoju putovnicu na putovanju, drago mi je što sam građanin velike zemlje! I podržavam svog predsjednika, koji voli moju zemlju i ne dopušta da se oblaci pojave na našim granicama", napisao je Rilov na Instagramu.

Rilovu je Međunarodna plivačka federacija na devet mjeseci zabranila nastupe nakon što je u u prisustvovao skupu u Moskvi u znak podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Njegov glavni sponzor Speedo nakon toga je raskinuo ugovor.

Učitaj još novosti