11. 05. 2022 - 09:50
KAKAV BI TO UDARAC BIO ZA KRALJEVE: Moguće je da iz Lige...
907
Shares
KAKAV BI TO UDARAC BIO ZA KRALJEVE: Moguće je da iz Lige prvaka izbacimo i Real Madrid, pa i ako je sad osvoje!

PRVI ČOVJEK UEFA-e OTVORENO

KAKAV BI TO UDARAC BIO ZA KRALJEVE: Moguće je da iz Lige prvaka izbacimo i Real Madrid, pa i ako je sad osvoje!

11. 05. 2022 - 09:50
0
Shares

UEFA je jučer donijela odluku o promjeni formata Lige prvaka. Tako će u novom takmičenju od 2024. godine igrati 36, umjesto 32 kluba, a s dodatnim promjenama išlo se na ruku velikih fudbalskih saveza. U intervjuu za "L'Equipe" predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin odbio je uporedbe novog formata s nepokrenutom Superligom.

- Više klubova u Ligi prvaka ne znači da smo postali Super liga, rekao je Čeferin i dodao:

- Super liga bi uvijek imala iste klubove koji bi igrali jedni protiv drugih.

Dva od četiri nova mjesta popunit će klubovi iz država koji su te godine osvojili najviše bodova u bodovanju za UEFA-inu listu. To će pogodovati najvećim sastavima, a prvotna ideja bila je da ta dva mjesta dobiju klubovi s najvećim koeficijentom, a koji nisu uspjeli izboriti Ligu prvaka kroz nacionalna prvenstva. No, takvu ideju minirali su 'manji' klubovi iz većih liga koji bi imali jako malo prilika prestići svoje uglednije rivale. UEFA je promijenila tu odluku, a Čeferin priznaje grešku.

- Nemam problema priznati da naša prva ideja nije bila dobra, kratko prokomentarisao Slovenac. 

Nešto duži je bio komentar činjenice da Real, Barcelona i Juventus još nisu odustali od ideje osnivanja Super lige. Tim klubovima prijeti kazna, a Čeferin nema problema da se kazne i Madriđani koji bi mogli osvojiti Ligu prvaka.

1647877307-cenzura-tokom-meca-real-barcelona-mi-smo-vidjeli-poruku-o-prekidu-rata-a-sta-su-vidjeli-u-rusiji

- Moguće je kazniti bilo koji klub, pa tako i potencijalnog osvajača Lige prvaka, a naravno da je moguće i izbacivanje iz takmičenja. No, o tome će odlučiti UEFA-inina Disciplinska komisija koja je nezavisno tijelo, rekao je predsjednik UEFA-e i dodao:

- Pravila su jasna za sve. Oni se bune kako UEFA zarađuje milijarde, a 93,5 posto prihoda se vraća klubovima. Kako ovo objasniti nekome ko ne želi slušati? Vjerovali ili ne svi klubovi imaju isti status - bilo da dolaze iz Slovenije, moje države, ili su velika imena evropskog fudbala.

Komentirao je Čeferin i prijateljstvo s predsjednikom PSG-a, Naserom Al-Kelaifijem (Nasser Al-Khelaifi).

- Prijateljstvo s Al-Kelaifijem nije pomoglo meni, pomoglo je fudbalu. Da je Super liga pokrenuta, to bi utjecalo na sve, uključujući i PSG. On je pametan i razumije sve. Poštujem ga. On je lud za fudbalom, voli PSG i važan je član našeg Upravnog odbora - istakao je Čeferin.

ceferin

Tema je bila i VAR za kojeg Čeferin misli da se neke stvari trebaju promijeniti.

- Ofsajd od 5 milimetara će uvijek biti problem za mene. Ako imaš veliki nos ili veliko stopalo bit ćeš kažnjen. Nitko ništa više ne razumije i moraju se neke stvari specificirati. Figo mi je prije nekoliko dana rekao da bi, da igra danas, u situaciji kada ne zna što bi s loptom, pogodio s njom protivničkog igrača u ruku - zaključio je Čeferin, prenosi SN.

Učitaj još novosti