05. 05. 2022 - 19:29
Košarkaški savez Hrvatske traži od svojih klubova da napuste...
907
Shares
Košarkaški savez Hrvatske traži od svojih klubova da napuste ABA ligu

Košarkaški savez Hrvatske traži od svojih klubova da napuste ABA ligu

05. 05. 2022 - 19:29
0
Shares

U utorak, 3. maja 2022. Hrvatski košarkaški savez je u Gospiću održao sastanak s predstavnicima svih klubova HT Premijer lige.

Na radnom sastanku koji se uobičajeno, svake godine, održava uoči početka sljedeće sezone, klubovima je predstavljen program čija je zadaća snažan iskorak hrvatske košarke u Evropi. 

Prijedlog se svodi na promjenu muškog klupskog sistema takmičenja koja podrazumijeva napuštanje liga koje HKS ne priznaje. 

Jedna od njih je i ABA liga, te postoji mogućnost da u istoj od naredne sezone nećemo gledati hrvatske klubove. 

HKS želi da HT Premijer liga bude perjanicom hrvatskih košarkaških takmičenja, a da istu prate modaliteti priključivanja klubova FIBA-inoj Basketball Champions League, FIBA Europe Cupu i Alpe Adria Cupu.

O svemu se sada oglasio i Aleksandar Petrović koji je istakao da su klubovi ti koji trebaju odlučiti o tome hoće li napustiti ABA ligu ili ne. 

"Sasvim je legitimno da HKS radi pritisak na klubove radi uključivanja u Fibina takmičenja, ali isto tako klubovi, prije svih Cibona, Split i Zadar moraju samostalno donijeti odluku što sa ABA ligom, jer oni su ti koji bi trebali znati što je najbolje za njih” – napisao je Petrović i dodao:

"S obzirom da ja stalno pokušavam gledati unaprijed evo i moje prognoze. Kad svi poispadaju iz Fibinih takmičenja nakon par utakmica uživaćemo u velikom broju utakmica u Alpe Adria kup", rekao je Petrović.

Učitaj još novosti