04. 05. 2022 - 20:28
IZUZETAN TIM: Ovo je najboljih 11 Mina Raiole, PAKLENA MOMČAD
907
Shares
IZUZETAN TIM: Ovo je najboljih 11 Mina Raiole, PAKLENA MOMČAD

NEKOLIKO VRHUNSKIH TALENATA

IZUZETAN TIM: Ovo je najboljih 11 Mina Raiole, PAKLENA MOMČAD

Index.hr
04. 05. 2022 - 20:28
0
Shares

Nogometni svijet se oprašta od Mina Raiole, talijansko-nizozemskog superagenta koji je posredovanjem u transferima najvećih zvijezda obilježio proteklo razdoblje modernog nogometa. Ukupno je kroz karijeru zastupao 76 nogometaša, a svojim poslom počeo se baviti početkom devedesetih.

Kao zaposlenik agencije Sports Promotions bio je posrednik u transferima nekoliko poznatih nizozemskih nogometaša u talijanske klubove, a nakon toga je odlučio sam otvoriti menadžersku agenciju. Prvi veliki transfer koji ga je vinuo u vrh struke bio je prijelaz Pavela Nedveda iz Sparte Prag u Lazio.

Radio je na poslovima vrijednima između dva i stotina milijuna eura, a obično je uzimao 10 posto provizije, ali često i pet posto provizije na marketinške ugovore. Prema podacima Forbesa iz 2020. godine, ispregovarao je transfere u vrijednosti većoj od 800 milijuna eura, a od tada je ta cifra još rasla.

Brojni su mediji ovih dana kalkulirali o njegovoj ukupnoj vrijednosti, a prema najrelevantnijim podacima, ona iznosi oko 85 milijuna eura, ali bi sasvim sigurno premašila 100 milijuna da je doživio transfer Erlinga Halanda koji će se vrlo vjerojatno dogoditi ovog ljeta.

Mladi Norvežanin predvodi napad najbolje postave trenutno aktivnih Raiolinih klijenata uz najpoznatijeg od svih njih - Zlatana Ibrahimovića. Tu je još i najbolji igrač prošlogodišnjeg Eura Gianluigi Donnarumma, a zadnju liniju čine isključivo Nizozemci.

To su Interovi Stefan de Vrij i Denzel Dumfries, Juventusov Matthijs de Ligt i 22-godišnji bek AZ-a Owen Wijndal, kojem na ljeto predviđaju unosni transfer u neki od europskih velikana. Ista sudbina očekuje i Ryana Gravenbercha, talentiranog veznjaka Ajaxa.

Raiola je nedavno sudjelovao u poslu u kojem je dogovoreno kako će Gravenberch na ljeto postati igrač Bayern Münchena, dok će Ajaxu pripasti odšteta od oko 25 milijuna. Pored njega, u idealnoj Raiolinoj jedanaestorici su još Henrih Mhitarjan, Marco Verratti te Paul Pogba.

Francuz je nakon Ibrahimovića drugi igrač na kojem je Raiola zavrtio najviše eura od odšteta za transfere, a članovi ove jedanaestorice su kroz svoje karijere sudjelovali u transferima ukupno teškima oko 540 milijuna, računajući samo odštete. Ta cifra će u bliskoj budućnosti vrtoglavo rasti, ali provizije će ubirati netko drugi. 

Učitaj još novosti