29. 04. 2022 - 16:15
Olimpijski komitet BiH ove godine finansira Tuku, Cerić,...
907
Shares
Olimpijski komitet BiH ove godine finansira Tuku, Cerić, Pezera, Pudar i Husića sa po 10.000 KM

Olimpijski komitet BiH ove godine finansira Tuku, Cerić, Pezera, Pudar i Husića sa po 10.000 KM

29. 04. 2022 - 16:15
0
Shares

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je odlučio dodijeliti po 10.000 KM za 2022. godinu Amelu Tuki, Larisi Cerić, Mesudu Pezeru, Lani Pudar i Nedžadu Husiću kako bi izborili norme za Olimpijske igre 2024. godine.

To je zaključak sa 16. redovne sjednica Izvršnog komiteta OK BiH na kojoj je jedna od najznačajnijih tema bila podrška vrhunskim sportistima.
Stoga je Olimpijski komitet izdvojio 50.000 KM kako bi naši najbolji sportisti mogli da planiraju pripreme i nastupe i poboljšaju svoje rezultate, te u narednom periodu ponovo pokušaju da ostvare A olimpijsku normu za Olimpijske igre koje će se za dvije godine održati u Parizu.

Podsjetimo, naših petero najboljih sportista su već uključeni u projekat Olimpijske solidarnosti MOK-a za Olimpijske igre "Pariz 2024." u kojem će 13 sportista podijeliti 427.000 KM kroz 32 mjeseca stipendiranja.

"Pored navedenih Olimpijskih igara Pariz 2024., OK BiH je razmatrao i donio Odluku da za Mediteranske igre Oran 2022 (Alžir) u potpunosti finansira učešće za 22 sportista koji su kandidati za najveći plasman i odličja kao i njihovih 7 pratećih trenera (ukupno 29 osobe).

OK BiH je također ostavio mogućnost sufinansiranja sportskim savezima BiH za one sportiste koji pokazuju dobre rezultate i Mediteranske igre bi im pomogle da steknu dodatna iskustva i mogućnost 'dokazivanja' na velikim sportskim takmičenjima.

Pored ove podrške Olimpijski komitet BiH je finansirao i završne pripreme i učešće sportista koji su učestvovali na nedavno održanom Zimskom EYOF-u Vuokatti 2022 (Finska) koji se održao od 20. do 25. marta.

Olimpijski komitet BiH će također finansirati završne pripreme i učešća najboljih mladih sportista učesnika Ljetnjeg EYOF-a Banska Bistrica 2022 (Slovačka), koji se održava od 24. do 30. jula", stoji u saopćenju OK BiH.

Iz OK BiH su napomenuli da su oni udruženje koje nije na državnom budžetu, te su navedena sredstva obezbijeđena isključivo kroz projekte i sponzorske ugovore.

"Ovom prilikom se OK BiH zahvaljuje uvaženim sponzorima koji podržavaju rad OK BiH i u ovim teškim vremenima za sport. Također napominjemo da od državnih organa nismo dobili nikakva sredstva do sada, kako od Savjeta ministara BiH, tako i od entitetskih ministarstava nadležnih za sport.

Očekujemo da će državni organi u narednom periodu ispuniti svoje obaveze jer Olimpijski komitet BiH predstavlja sport Bosne i Hercegovine, zajedno sa sportskim savezima BiH i sportistima, a mnogo više bismo imali mogućnosti za bolje rezultate kada bi nam državni organi i nadležna ministarstva za sport omogućili adekvatno finansiranje, kako mladih sportista, tako i potencijalnih i evidentnih kandidata za OI Pariz 2024., te njihovih saveza i klubova iz kojih dolaze", poručio je predsjednik OK BiH Milanko Mučibabić.

Učitaj još novosti