24. 01. 2022 - 18:40
Nepravda nad nepravdama učinjena je herojima Afričkog kupa nacija
907
Shares
Nepravda nad nepravdama učinjena je herojima Afričkog kupa nacija

KOMORI U PROBLEMIMA

Nepravda nad nepravdama učinjena je herojima Afričkog kupa nacija

Sportsport
24. 01. 2022 - 18:40
0
Shares

Komori su uz Gambiju najveće iznenađenje na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija.

Ova mala afrička država plasirala se u osminu finala i tamo ih očekuje duel s domaćom selekcijom Kameruna večeras od 20 sati, ali za Komore bi meč koji se smatra historijskim mogao postati prava noćna mora.

Čak 12 članova ove selekcije zaraženo je koronavirusom, među njima i dva golmana, što zadaje najveću glavobolju selektoru. Prvi čuvar mreže reprezentacije Ben Boina se povrijedio u historijskom duelu protiv Gane i pobjedi (3:2) te iz tog razloga neće biti spreman za duel protiv Kamerunaca. Preostala dva golmana su pozitivna.

Iako je rezervni golman Ali Ahamad bio pozitivan, na testiranju u ponedjeljak ispostavilo se da je negativan, no ni to ne pomaže, pošto su zdravstvene vlasti u Kamerunu promijenile pravila zajedno sa CAF-om (Afriča konfederacija).

Situacija je nadrealna. U pravilima objavljenim na početku turnira stajalo je da se svaki igrač koji je bio pozitivan "morao samoizolirati i mogao se ponovno testirati za 48 sati". U slučaju da dobije negativan test, mogao bi nastupiti na utakmicama.

Ahamad se testirao, test je pokazao da je negativan, ali on svejedno nema pravo da večeras stane na gol.

Izmijenjeni zakon nalaže period od pet dana izolacije, što je spriječilo Ali Ahamadu da brani protiv Kameruna, koji je ionako veliki favorit, a tek sada ne bi trebao imato problema da ostvari pobjedu i izbori četvrtfinale.

Jasno je da se radi o velikoj nepravdi, no tu se sada ništa ne može.

Učitaj još novosti