21. 01. 2022 - 16:15
ZNATE LI ZAŠTO TENISERI PROVJERAVAJU LOPTICE PRIJE SERVISA:...
907
Shares
ZNATE LI ZAŠTO TENISERI PROVJERAVAJU LOPTICE PRIJE SERVISA: Razlog je genijalan, evo zbog čega prvo pogledaju lopticu

PA OVO JE GENIJALNO!

ZNATE LI ZAŠTO TENISERI PROVJERAVAJU LOPTICE PRIJE SERVISA: Razlog je genijalan, evo zbog čega prvo pogledaju lopticu

21. 01. 2022 - 16:15
0
Shares

Teniseri tačno znaju koju će lopticu uzeti za prvi, a koju za drugi servis.

Koliko smo puta na teniskim mečevima videli da teniser uzme tri loptice u ruku, pažljivo ih osmotri pa onda pred servis odabere dvije. Zbog čega baš te dvije i šta je ono što teniseri gledaju na lopticama? Pa u najkraćem - sve se svodi na "dlačice" na lopti. Naime nove lopte imaju glatku površinu dok one koje su više koišćene tokom meča su više "razbarušene" i mekše.

E sad, prilikom odabira loptica teniser bira jednu glatku i jednu "čupaviju" lopticu. Onu glatku lopticu će iskoristiti za za prvi servis jer su dlačice na loptici pripijene pa ona putuje brže. I samim tim je teže odgovoriti na servis.

"Ipak takvu lopticu je teže kontrolisati pa je teže biti precizan pri serviranju", kaže Jan Magnus sa Univerziteta u Holandiji.

Ako prvi servis zakaže, teniser onda za drugi bira pufnastiju lopticu. Servis je slabiji, lopta ide sporije, ali je lakše za kontrolisati pa se rjeđe dešavaju dvostruke servis greške. Magnus i njegov kolega Frank Klasen analizirali su 100.000 poena odigranih na Vimbldonu između 1992. i 1995. Njihova studija je analizirala koliko su efikasni servisi. Otkrili su da čak i vrhunski profesionalci često imaju lošu strategiju serviranja.

"Ne možete da učinite svoj prvi servis previše lakim, jer iako će ući svaki put, biće prelako vraćen. Ali isto tako, vidite ljude koji koriste jak prvi servis koji skoro nikada ne ulazi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima ako igrač izgubi formu i počne da maši mnogo prvih servisa, često onda to preterano kompenzuje tako što drugi servis učini suviše lakim za vraćanje.

"Ovo je najčešća greška. Oni se previše plaše duplih grešaka, ali duple greške nisu loša stvar", rekao je Magnus. 

Postoji priča da i da je, odgovarajući na pitanje zbog čega provjerava loptice pre servisa, Endi Marej 2010. rekao - "To radim jer rade i svi ostali, a ne zato što ima neke razlike između loptica".

Podsjerimo, Marej je ovih dana, kada je Novak Đoković bio u centru pažnje oko vize za Australiju, podržao srpskog tenisera.

"Neću da sjedim ovde i da šutiram Novaka Đokovića samo zato što je u teškom trenutku trenutno. Rekao sam i prije neki dan, ovo nije dobra situacija ni za koga", ispričao je Endi Marej.

Škot koji je godinama važio za jednog od najbližih Novakovih prijatelja na ATP turu stao je u zaštitu kolege. O njihovom drugarstvu u tinejdžerskom dobu nedavno je govorio i Srđan Đoković, koji je istakao da su se zbog Novaka i Endija družile i porodice Đoković i Marej, dok su njih dvojica igrali turnire u mlađim kategorijama.

 

Učitaj još novosti